ΤΕΧΝΕΣ

Δημιουργίες εμπνευσμένες από το κόκκινο χαλί στην έκθεση «Tapis rouge»

Δημιουργίες εμπνευσμένες από το κόκκινο χαλί στην έκθεση «Tapis rouge»

Το κόκκινο χαλί (tapis rouge), το οποίο παραδοσιακά συμβόλιζε την υποδοχή βασιλέων, με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε ως συνώνυμο της λάμψης, του στυλ και της φινέτσας που εκπέμπουν οι κινηματογραφικοί αστέρες κατά την είσοδό τους στους χώρους των φεστιβάλ της έβδομης τέχνης.

«Tapis rouge» είναι και ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης «NOUVELLE AMICALE» με αφορμή το 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 27 Μαΐου.

Είκοσι σχεδιαστές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, από τη Θεσσαλονίκη και από άλλες πόλεις, κλήθηκαν να σχεδιάσουν μοναδικές δημιουργίες, αντλώντας έμπνευση από το εμβληματικό κόκκινο χαλί.

Σκοπός του Συλλόγου «NOUVELLE AMICALE» είναι να προβάλει, σε ένα συλλογικό πλαίσιο, τη δημιουργικότητα των ταλαντούχων σχεδιαστών του τόπου και να υπενθυμίσει ότι η μόδα είναι μια μορφή τέχνης με την ευρύτερη έννοια, που απαιτεί έμπνευση και δημιουργία, και καθορίζει τις ενδυματολογικές επιλογές των ανθρώπων, ανάλογα με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής.

Οι δημιουργίες των σχεδιαστών θα παρουσιαστούν στο κοινό, από 11 – 16 Μαΐου 2023, στον πολύχρωμο χώρο του Παλαιού Βρεφονηπιακού Σταθμού της Α’ Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ το αφιέρωμα στην κινηματογραφική γιορτή της γαλλικής Ριβιέρας θα ολοκληρωθεί με προβολές που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η έκθεση «Tapis rouge» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με υποστηρικτές το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Όμιλο Σπουδών Μόδας PANSIK.
Art direction/Set up: Νίκος Ράκκας και Fashion & PR consultant : Λάζαρος Ορφανίδης.

Συμμετέχουν οι σχεδιαστές Ειρήνη Αγγελόπουλου (Irene_angelopoulos_couture), Νάσος Ανδρεόπουλος «Nassos Couture», Μαρίνος Βαλαβάνης (Kekoa), Νίκος Γλαβίνας, Νίκος Δάλλας (Sartoria Nikos Dallas), Νάντια Δούκα (nadia_duka_official), Έλενα Δραγώνα «Dragona atelier», Γιώργος Ζέτης (Giorgos Zetis), Βασίλης Ζούλιας (Vassilis Zoulias), Περικλής Κονδυλάτος, Θωμαΐς Παπαδημητρίου (MoMart by Thomais Papadimitriou), 2. Χρήστος Παρασκευόπουλος (Christian P.), Λίνα Πινάτση “ Lina Pinatsi”, Ραφαέλα Όλγα Σάκαλη (kalisa_brand), Νάντια Σιδηροπούλου (Studio83), Αλκμήνη Τριγωνάκη (ALKMINI atelier), Νίκος Φλόκας (Tonis Flokas Haute Couture), Μάρα Χασάπη-Πέντζου (Étoile Coral), Χριστίνα Χρυσοχοΐδου (Chrissochoidou couture), Εργαστήριο Ενδυματολογίας Θεσσαλονίκης «Catwalk Project».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 20:00 στο κτήριο του Παλαιού Βρεφονηπιακού Σταθμού, Α’ Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Μαΐου.