ΜΟΔΑ

Δεύτερη ζωή σε παλιά, πεταμένα αθλητικά παπούτσια

Δεύτερη ζωή σε παλιά, πεταμένα αθλητικά παπούτσια

Βιώσιμη προσέγγιση στον σχεδιασμό και παραγωγή υποδημάτων έχει επιλέξει η φίρμα Peterson Stoop (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Δημιουργημένη το 2016 από τις Jelske Peterson και Jarah Stoop η φίρμα του Άμστερνταμ, με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας τεχνιτών και ειδικευόμενων, δίνει δεύτερη ζωή σε αθλητικά υποδήματα που προορίζονται για χωματερές.

«Έχοντας αποκτήσει, με εργασία σε κατάστημα επιδιόρθωσης υποδημάτων και σε βυρσοδεψείο, μια καλή γνώση των παραδοσιακών τεχνικών και των υλικών που έχουν διάρκεια ιδρύσαμε το Peterson Stoop» σημειώνεται στην ιστοσελίδα τους. «Μέσα από την εμπειρία μας στην επιδιόρθωση υποδημάτων βιώσαμε το ότι τα αθλητικά υποδήματα πετιούνται και αντικαθίστανται αντί να επιδιορθώνονται. Το 2016 αναπτύξαμε την τρέχουσα ιδέα μας· και σκεφτήκαμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων στη βιομηχανία υποδημάτων».

Αποδομούν παλιά σνίκερ και τα «ξαναχτίζουν» με φυσικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου φελλού και δέρματος. «Αποδομούμε τα υποδήματα και τα “ξαναχτίζουμε” κομμάτι κομμάτι. Επανασχεδιάζοντάς τα με παραδοσιακές τεχνικές, δημιουργούμε μια ενδιαφέρουσα ένταση μεταξύ δύο κόσμων. Την ίδια στιγμή δημιουργούμε ένα προϊόν που μπορείς να επιδιορθώσεις ξανά και ξανά» τόνισαν, μιλώντας στο Colossal.

Παράγοντας επιθυμητά και με περιβαλλοντική ηθική υποδήματα, η φίρμα Peterson Stoop προτίθεται να οδηγήσει τον βιομηχανικό κλάδο σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.