ΤΕΧΝΕΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η όπερα La Vestale στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η όπερα La Vestale στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με μία τεράστια παραγωγή, μία όπερα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μία σημαντική συνεργασία που κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) φτάνει στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που εντάσσονται στο έτος «Μαρία Κάλλας», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής Ελληνίδας σοπράνο.

Η εμβληματική όπερα La Vestale του Gaspare Spontini, την οποία ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας το 1954 στη Σκάλα του Μιλάνου, πρόκειται να αναβιώσει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου, με ένα σημαντικό καστ διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

«Η παραγωγή είναι μία συνεργασία με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μουσικής έχει μία συμπαραγωγή με έναν φορέα της Αμερικής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας. «Επιδιώκουμε το Μέγαρο να έχει εξωστρέφεια, θέλουμε να έχουμε αυτές τις σχέσεις και τις συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και νομίζω ότι και οι δύο φορείς θα βγούμε κερδισμένοι από αυτή τη συνεργασία», πρόσθεσε ο κ. Γαλιλαίας.

Η La Vestale είναι το διασημότερο έργο του Ιταλού συνθέτη Gaspare Spontini, που έζησε στα τέλη του 18ου και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Από την πρώτη παρουσίασή της στην όπερα του Παρισιού το 1807 σημείωσε τεράστια επιτυχία με περισσότερες από 200 παραστάσεις έως το 1830. «Παρότι ο Spontini ήταν Ιταλός, νιώθω ότι η όπερα είναι περισσότερο γαλλική, παρά ιταλική, με πολλές επιρροές και από τον Gluck και από τον Berlioz. Είναι ένα αμάλγαμα μεταξύ των δύο», υπογράμμισε ο διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης Philippe Forget.

«Είναι ένα πρότζεκτ που συνδυάζει πολλές τέχνες μαζί. Φέρνουμε πολλή τεχνολογία, χορό, φωτισμό και σκιές, δεν είναι μία μονοδιάστατη παράσταση», αποκάλυψε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και διευθυντής του Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης Στέφανος Κορωναίος, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. «Μαζί με την ομάδα μου από όλο τον κόσμο, φέρνουμε την τεχνολογία και την οπτική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορωναίος.

Υπογραμμίστηκε ακόμα ότι τον ακροατή θα συναρπάσει η λαμπρή ενορχήστρωση και το λυρικό φωνητικό στιλ του συγκεκριμένου έργου του μελοδράματος. Το λιμπρέτο του Etienne de Jouy θα αναδείξει αριστοτεχνικά τους χαρακτήρες, μέσα από μία απλή πλοκή, που πραγματεύεται την επιβίωση της αγάπης ανάμεσα στο θρησκευτικό συναίσθημα και τον μιλιταριστικό ζήλο. «Είμαι σίγουρη πως η παράσταση αυτή θα αγκαλιαστεί από όλους όσους θα την παρακολουθήσουν και θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία των παραστάσεων του ΜΜΘ», σημείωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου.

Η όπερας La Vestale είναι μία διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και τη Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστεί στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 με ελληνικούς υπέρτιτλους.