ΖΩΗ

Γιατί η κεραμική θεωρείται η «γιόγκα της σύγχρονης εποχής»

Γιατί η κεραμική θεωρείται η «γιόγκα της σύγχρονης εποχής»

Η κεραμική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες, που συνδυάζει τη χρηστικότητα με την καλαισθησία. Σήμερα έχει γίνει η νέα μόδα, κάνοντας ακόμη και μεγάλους αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Μπραντ Πιτ ή ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, να σηκώνουν τα μανίκια και να πιάνουν τον πηλό.

Οι «New York Times» σε ένα άρθρο τους ονόμασαν την κεραμική τη «γιόγκα της σύγχρονης εποχής» και η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη τέχνη έχει την ικανότητα να χαλαρώνει όσο λίγες. Είναι γεγονός ότι μία χειρωνακτική εργασία πάντα βοηθάει να αποσπάσουμε το μυαλό μας από τις έγνοιες της καθημερινότητάς, όμως η συγκεκριμένη έχει κι άλλα πλεονεκτήματα. Καταρχάς, φτιάχνεις κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσεις καθημερινά, όποτε νιώθεις δημιουργικός και χρήσιμος ταυτόχρονα. Δεύτερον, αυτό το αντικείμενο που θα γεννηθεί μέσα από τα χέρια μας, φέρει τη δική μας σφραγίδα, οπότε τονώνει την αυτοπεποίθησή μας, επειδή όλοι θα μας επιβραβεύσουν που καταφέραμε να κάνουμε κάτι δύσκολο. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ασχολία μάς γυρνάει με έναν τρόπο στα παιδικά μας χρόνια, τότε που παίζαμε με πλαστελίνες, πράγμα που μας δίνει μία αίσθηση ξεγνοιασιάς.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του «Guardian» το 2019, η συγκεκριμένη τέχνη επανεμφανίστηκε ως δημοφιλές χόμπι, προσφέροντας ένα αντίδοτο στην τεχνολογική επίθεση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μία βιώσιμη διέξοδο σε μία σπατάλη κοινωνία. Μην ξεχνάμε πως τα κεραμικά παράγονται με μηδενικούς ρύπους από φυσικά υλικά, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα. Φυσικά, ένα κεραμικό δεν θα διασπαστεί γρήγορα, γι’ αυτό άλλωστε σώζονται τόσο από την αρχαιότητα, όμως σταδιακά διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία δεν είναι τοξικά για το περιβάλλον.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σήμερα τα κεραμικά από εκεί που για χρόνια θεωρούνταν ένα είδος πολυτελείας άρχισαν να ξαναβρίσκουν τη θέση τους στην καθημερινότητά μας. Θα έχετε παρατηρήσει πως όλο και περισσότερα καταστήματα πουλάνε κεραμικά σκεύη σε καλές τιμές, ενώ ακόμα και μεγάλα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας έχουν αντικαταστήσει πορσελάνες και εμαγιέ με τα κεραμικά.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν πως όταν κάποιος ασχολείται με την κεραμική τα επίπεδα στρες που βιώνει μειώνονται σημαντικά. Σύμφωνα με μία έρευνα, οι τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες αποδείχτηκε ότι είχαν λιγότερο άγχος, όταν άρχισαν να ασχολούνται με την κεραμική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φυσικά να παρουσιάζεται και μία σημαντική βελτίωση στη διάθεσή, οπότε θα λέγαμε ότι το συγκεκριμένο χόμπι λειτουργεί και ως ένα ολιστικό αντικαταθλιπτικό. Παράλληλα, πράγμα που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, ασκείται και το σώμα μας, καθώς κεραμική απαιτεί σωματική δύναμη. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των συνεδρίων art therapy, ακριβώς επειδή δίνει τη δυνατότητα στον συμμετέχοντα να εκφραστεί, να λάβει αποφάσεις και ταυτόχρονα να εξασκήσει τη συγκέντρωση του και το σώμα του. Τέλος ,οι άνθρωποι που έχουν την κεραμική ως χόμπι βρίσκουν και μία δίοδο κοινωνικοποίησης, καθώς συμμετέχουν σε εργαστήρια, όπου έρχονται σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον.

Τι συμβαίνει τώρα αν νομίζετε ότι «δεν πιάνουν τα χέρια σας»; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου, γιατί με την εξάσκηση, τη σωστή καθοδήγηση και τη συγκέντρωση σε αυτό που κάνετε, γρήγορα θα έχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα, που ούτε οι ίδιοι δεν έχετε φανταστεί.

Πηγή: bovary.gr