ΣΠΟΡ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ο Άτλας του ΝΒΑ»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ο Άτλας του ΝΒΑ»

«Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: ο Giannis είναι ο MVP». Είναι ο τίτλος ανάλυσης στην ιστοσελίδα NBA.com, που «επιστρατεύει» από την ελληνική μυθολογία τον γιο του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης, χαρακτηρίζοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως «Άτλα του ΝΒΑ».

«Ο Άτλας σήκωσε τον κόσμο (σ.σ. τον ουρανό) στους ώμους του, αλλά δεν μπορούσε να προσθέσει άλλο βάρος πάνω από αυτό. Ο δύο φορές MVP Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η έκδοση του Άτλαντα του ΝΒΑ, παρουσιάζοντας ασύγκριτα στατιστικά ανά παιχνίδι, που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μόνο από…αυτόν.

Αλλά σε αντίθεση με τον… αντίστοιχό του στην ελληνική μυθολογία, ο Αντετοκούνμπο έβαλε ακόμα περισσότερο βάρος πάνω σε αυτό το μοναδικά βαρύ φορτίο το 2022-23», αναφέρει.

«Είναι αυτονόητο ότι τα νέα νούμερα του Αντετοκούνμπο είναι, για άλλη μια φορά, πρωτιά στην ιστορία. Κάνει περισσότερα από ποτέ, όχι μόνο σε σύγκριση με τον εαυτό του, αλλά σε σύγκριση με το υπόλοιπο ΝΒΑ», προσθέτει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τους αριθμούς του τη σεζόν 2021-22 και την τρέχουσα:

2021-22: 29,9 πόντοι 11,6 ριμπαόυντ 5,8 ασίστ  1,4 μπλοκ

2022-23: 30,9        11,9           5,3        0,9

«Στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού, ο Αντετοκούνμπο δεν έχει αλλάξει, ενώ ελέγχει την μπάλα περισσότερο από ποτέ. Ο Αντετοκούνμπο αποφεύγει τα εύκολα και εστιάζει στα δύσκολα.

Συνδυάζει το τελείωμα ενός κυρίαρχου σέντερ με τη δημιουργία ενός δυναμικού γκαρντ. Εξαιτίας αυτού, ξοδεύει πολύ χρόνο μετακινούμενος μεταξύ των περιοχών του γηπέδου. Αν υπήρχε ένα στατιστικό για τις περισσότερες επαφές στο γήπεδο, ο Αντετοκούνμπο θα ήταν σίγουρα στην κορυφή ή κοντά.

Ως έχει, οδηγεί το πρωτάθλημα σε προσωπικά φάουλ που γίνονται εναντίον του. Τα 9,4 φάουλ ανά παιχνίδι είναι στην πραγματικότητα τα υψηλότερα στη βάση δεδομένων του NBA Advanced Stats από το 2010-11.

Η σύγκριση του Αντετοκούνμπο με προηγούμενες εκδόσεις του εαυτού του ρίχνει μεγάλο φως στους σημερινούς Μπακς και τη θέση του Αντετοκούνμπο στην ιστορία. Ήταν πάντα ένας από τους μοναδικούς σε όλη την ιστορία του ΝΒΑ», σημειώνει.

Ο Giannis, όπως αναφέρεται, αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πέντε παίκτες με μέσο όρο τουλάχιστον 30 πόντους ανά παιχνίδι. Η μόνη άλλη σεζόν που περισσότεροι από τρεις παίκτες έφτασαν αυτό το όριο ήταν το 1961-62, όταν οι Έλτζιν Μπέιλορ, Ουόλτ Μπέλαμι, Ουίλτ Τσάμπερλεν, Μπομπ Πέτιτ, Όσκαρ Ρόμπερτσον και Τζέρι Γουέστ πέτυχαν όλοι τους τουλάχιστον 30 πόντους ανά παιχνίδι.

Η σημερινή πεντάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση του αγώνα MVP, μαζί με τον δύο φορές τα τελευταία χρόνια MVP Νίκολα Γιόκιτς και τον δύο φορές MVP των τελικών, Κέβιν Ντουράντ.

«Επιπλέον, ο Αντετοκούνμπο κάνει όλη αυτή τη δουλειά σε λιγότερα λεπτά από τους περισσότερους συναδέλφους του σταρ. Είναι έκτος σε βολές ανά αγώνα και τέταρτος στο σκοράρισμα. Ωστόσο, είναι 52ος στα λεπτά που παίζει ανά παιχνίδι.

Είναι τρίτος στο πρωτάθλημα σε ριμπάουντ ανά αγώνα. Ίσως το πιο τρομακτικό είναι ότι βελτιώνεται. Πριν από τον τραυματισμό του, από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου, είχε μέσο όρο 39,1 πόντους και 14,9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι σε οκτώ αγώνες και έγινε ο πρώτος που το έκανε αυτό από τη δεκαετία του 1980.

Σκόραρε 55 πόντους (ρεκόρ-καριέρας) απέναντι στους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς στις 3 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια επέστρεψε στις 23 Ιανουαρίου από απουσία πέντε αγώνων λόγω τραυματισμού και σκόραρε 20 πόντους στο πρώτο τέταρτο κόντρα στους Ντιτρόιτ Πίστονς», υπογραμμίζει.

«Είναι δύσκολο να φανταστείς έναν παίκτη να κάνει περισσότερα από τον Αντετοκούνμπο αυτή τη στιγμή. Αυτό ίσχυε πριν από τη φετινή σεζόν για εκείνον, όταν έθετε ήδη ιστορικά σημεία αναφοράς, αλλά ισχύει ιδιαίτερα τώρα που καταρρίπτει τα δικά του προηγούμενα ρεκόρ.

Τι θα είχε συμβεί αν ο Άτλας είχε περισσότερο βάρος όταν κρατούσε ψηλά τον κόσμο; Δύσκολο να πούμε. Αλλά τώρα υπάρχει προηγούμενο: Στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο που προσθέτει περισσότερο βάρος στους εξαιρετικά μεγάλους ώμους του, το μόνο αποτέλεσμα είναι όλο και πιο εκπληκτική επιτυχία.»