ΤΕΧΝΕΣ

«Γη Μνήμης-In Memory Land» στο Μουσείο Προσφύγων στις Συκιές

«Γη Μνήμης-In Memory Land» στο Μουσείο Προσφύγων στις Συκιές

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ, η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Γη Μνήμης-In Memory Land», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και συνδιοργανώνεται από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς, εστιάζει στο ανθρώπινο συναίσθημα πίσω από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συνολικά 24 καλλιτέχνες, Έλληνες και Ιταλοί, αφήνουν το δικό τους εικαστικό αποτύπωμα με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και βίντεο που για δυο μήνες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μουσείου Προσφύγων, ιστορική τοποθεσία δίπλα στα Βυζαντινά Τείχη που στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε περιοχή εγκατάστασης και φιλοξενίας Ελλήνων προσφύγων.

Η έκθεση είναι βασισμένη σε ιδέα και επιμέλεια του Francesco Piazza, με τη διεύθυνση και τον γενικό συντονισμό του Βασίλη Καραμπάτσα, την ιστορική συμβολή του Νίκου Τόμπρου και τον συντονισμό της αντιπροέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης -Συκεών και της υπεύθυνης για την Πολιτιστική Γειτονιά, Ειρήνης Καγιαμπίνη.

Εκτός από την ανάδειξη των ιστορικών διαστάσεων της Μικρασιατικής Καταστροφής, η έκθεση επιδιώκει να αποτελέσει και μια γέφυρα γνωριμίας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, με την ελληνική κοινότητα της Σικελίας.

Μπορεί πληθυσμιακά το ελληνικό στοιχείο της Κάτω Ιταλίας, και ειδικότερα της Σικελίας, να συρρικνώνεται στην πορεία του χρόνου, όμως «η δυναμική της τρισχιλιετούς ελληνικής καταγωγής, όπως σφυρηλατείται από το ελληνικό πνεύμα και τις κοινές πολιτισμικές ρίζες, όχι μόνο αντιστέκεται στις απειλές αποδυνάμωσής της, αλλά αντίθετα καθίσταται ολοένα και πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη», αναφέρει ο κ. Καραμπάτσας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη Ελλάδα, η έκθεση στοχεύει στη διερεύνηση του ανθρώπινου συναισθήματος που συνδέεται με τη στιγμή της εγκατάλειψης ενός τόπου και συνεπώς της συνολικής οντότητάς μας, φέρνοντας στο φως ένα σύνολο συναισθημάτων που συνδέονται με τη μνήμη, την οικογένεια, την προσωπική ταυτότητα.

«Μπορεί να πέρασαν 100 χρόνια, οι μνήμες να θαμπώνουν, να ξεθωριάζουν και να σβήνουν σιγά σιγά, όμως είναι απόλυτη ανάγκη να μείνουν ζωντανές. Κι εδώ έρχεται η Τέχνη να κάνει το καθήκον της», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Για τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» Χαράλαμπο Τσολάκη, «η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια από τις δυσκολότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη του λαού μας. Σε μια συγκυρία που τα βούκινα του πολέμου απειλούν και πάλι την Ευρώπη, η υπενθύμιση της ιστορίας και του δράματος των προσφύγων είναι σημαντική».

Τον κατάλογο, που συνοδεύει την εικαστική έκθεση, χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική ψυχή κατάφερε να μετατρέψει το τεράστιο αυτό τραύμα σε ευκαιρία ανασύνταξης και αναγέννησης».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Νίκος Τόμπρος αναλύει τον Μικρασιατικό Πολιτισμό, την επίδραση και ενσωμάτωσή του στον ελλαδικό χώρο, ενώ ο διευθυντής του πρότζεκτ Βασίλης Καραμπάτσας υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία και την τεράστια απώλεια που απορρέει από την καταστροφή της Σμύρνης, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Δήμου Λαρισαίων και του Fondazione Orestiadi.

Διάρκεια: 8 Οκτωβρίου-8 Δεκεμβρίου 2022.