ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Μπαράζ παροχολογίας και εξαγγελιών για προσλήψεις

Μπαράζ παροχολογίας με επιστροφή περικοπών και ανακοινώσεις προσλήψεων σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν ο ένας μετά τον άλλο τον λόγο και να κάνουν τις ανακοινώσεις.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως την επιστροφή των περικοπών της διετίας 2014-2016 θα λάβουν 53.000 ένστολοι, 5.000 πυροσβέστες και 9.000 συνταξιούχοι. Αμέσως μετά, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε 4.500 προσλήψεις το 2019, 5.250 το 2020 και 5.200 το 2021.

Όπως είπε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, οι γιατροί θα λαμβάνουν αναδρομικά από 50 έως 560 ευρώ “στην τσέπη” κάθε μήνα ως αναδρομικά.

Το δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου ο νόμος για μη περικοπή συντάξεων

Το μπαράζ νομοθετικών παρεμβάσεων με επίκεντρο παροχολογία και προσλήψεις  θα συνεχιστεί όλο τον Νοέμβριο ενώ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ “το δεύτερο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση με την οποία ΔΕΝ θα περικοπούν οι συντάξεις”. Ο κ. Παπαχριστόπουλος επίσης είπε πως μέσα στο Νοέμβριο θα κατατεθούν συνολικά 23 νομοθετικές παρεμβάσεις  στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ο ίδιος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις επικαλούμενος δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt , πως πριν το 2015 800 δισ. ευρώ έφυγαν από την Ελλάδα.

Νωρίτερα με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-μερίδας Οικολόγων “αγωνίστηκε αυτά  τα τρία χρόνια και κράτησε την χώρα προκειμένου να μην πέσει στον γκρεμό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας”, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας έδωσε το στίγμα και τον τόνο για αυτό που θα γίνει σήμερα στην  Ολομέλεια της Βουλής,  από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Σε αντίθεση με την “μετρημένη” στα λόγια υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία προηγήθηκε, ο κ. Ρήγας παρουσίασε την τροπολογία για επιστροφή περικοπών σε ένστολους ως “την αρχή της μεταμνημονιακής Ελλάδας” και την αποκατάσταση “όσων πλήρωσαν περισσότερο την κρίση” .

Κι ενώ στους διαδρόμους της Βουλής έγινε γνωστό από το πρωί ότι θα μιλήσει στην Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός, ένας από τους οκτώ που θα λάβουν συνολικά τον λόγο επί της τροπολογίας, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε πως “τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση”.

Όπως ανέφερε, “η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Το τίμημα της μνημονιακής περιόδου ήταν πολύ βαρύ και ίσως μη αναγκαίο, λέω εγώ. Όμως δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη τους παρελθόντος. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα και πρέπει να δρομολογηθεί σε στέρεη βάση, η ανάπτυξη για δίκαιη και ισορροπημένη διανομή του παραγόμενου πλούτου”.

Στην Ολομέλεια συνεχίζονται οι τοποθετήσεις – σε πανηγυρικούς πάντα τόνους  -των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών Φώτη Κουβέλη, Μυρσίνης Ζορμπά, Παύλου Πολάκη και άλλων.

Την τροπολογία δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν τόσο η αξιωματική όσο και  όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο δεν θα καταψηφίσει (παρών).

“Ναι” από τη ΝΔ –  “Εμείς δώσαμε τα μισά από το 2014”

Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την τροπολογία για επιστροφή των περικοπών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς και μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως είπε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κατερίνα Μάρκου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Μάρκου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος να τάζει επιστροφή περικοπών για την οποία, όπως είπε, είχε ήδη αποφανθεί το ΣτΕ, ενώ η ΝΔ είχε ήδη επιστρέψει τα μισά το 2014.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Επίδειξη απύθμενου θράσους και πρωτοφανούς κυνισμού η δήλωση του Πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται για συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις”, τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ. “Δήθεν ότι τους κάνετε χάρη, ότι σας χρωστούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί από τον Γενάρη του 2018 για άμεση επιστροφή και των υπόλοιπων αναδρομικών. Και έχετε το θράσος να το παρουσιάζεται σαν χριστουγεννιάτικο μποναμά. Ο πανικός σας μπροστά στην εκλογική συντριβή είναι εμφανής, τώρα βρήκατε το λεφτόδεντρο για να δώσετε τα αναδρομικά, όταν δεν μπορείτε να βρείτε λεφτά για 10.000 παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών”.

Τι προβλέπει η τροπολογία αναλυτικά

Αναδρομικά συνολικού ύψους  1,4 δισ. ευρώ μεικτά  ή 820 εκατ. ευρώ καθαρό ποσό μετά την παρακράτηση φόρου, θα δοθούν εφάπαξ μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αφορούν σε περίοδο 53 μηνών (την περίοδο από 1/8/2012 έως 31/12/2016) για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς και τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας. Αναφορικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που αναφέρονται στη ρύθμιση (Πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, τα μέλη της κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής καθώς και στα μελί του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), τα αναδρομικά περιορίζονται σε μικρότερες περιόδους με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής. Θα εφαρμόζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του νόμου 4093/2013.

Μάλιστα, ενώ η απόφαση του ΣτΕ προέβλεπε την επιστροφή αναδρομικών από την 1η Αυγούστου του 2012 μέχρι και 31/12 /17 η τροπολογία αναφέρεται σε αναδρομικά για μικρότερο διάστημα, μέχρι και τις 31/12/2016. Ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ότι  από 1/1/2017 ίσχυσε ένα εντελώς νέο καθεστώς για τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια άρα δεν συντρέχει λόγος αναδρομικών.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου  τα αναδρομικά  περιορίζονται σε ακόμη μικρότερες περιόδους.

Ανά δικαιούχο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα αναδρομικά εάν υπολογιστούν με βάση το βασικό μισθό ξεκινούν  από 795 ευρώ και φθάνουν έως 12.296 ευρώ, ενώ  μαζί με τα επιδόματα για τα σώματα ασφαλείας μπορεί να ξεπεράσουν και τα 22.800 ευρώ.

Η τροπολογία καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν:

*Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 31.12.2016.

* Στους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., Ιατρούς Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.

* Στα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Δ.Ι.Π. των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι.  κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.

* Στα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.

* Στους Δικαστικούς Λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ. και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012  έως και 30.6.2014.

* Σε συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών. Αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και αυτής που πράγματι τους κατεβλήθη το διάστημα που προβλέπεται για κάθε κατηγορία.

Της Μαρίας Νταλιάνη-capital.gr