ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: «Πολεμικό» κλίμα για την ανθρωπιστική βοήθεια – Πληροφορίες για δύο νεκρούς

Σκηνικό έντασης στη Βενεζουέλα κατά την προσπάθεια άφιξης των πρώτων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 14 ετών, σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα με τη Βραζιλία, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας που μπλοκάρουν τις φάλαγγες των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βραζιλία, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν και μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι δύο θάνατοι είναι αποτέλεσμα της καταστολής των στρατιωτικών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν. Και οι δύο σκοτώθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο κεφάλι» δήλωσε ο Ολναρ Ορτίθ, ακτιβιστής της ΜΚΟ Foro Penal, που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Καράκας.

Στο μεταξύ, φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, όταν οι στρατιωτικές κι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο.

«Οι άνθρωποι προστατεύουν το φορτίο του πρώτου φορτηγού και φροντίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια που ο Μαδούρο, ο δικτάτορας, ζήτησε να καεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκάμπι Αρεγιάνο, που βρισκόταν κοντά στη γέφυρα Σανταντέρ, ανάμεσα στη Κολομβία και τη Βενεζουέλα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις.

Τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από το φλεγόμενο φορτηγό, αλλά και από το πλήθος που άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο ίδιο σημείο.

Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, για να εμποδίσουν εθελοντές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Όπως έγινε γνωστό απόψε, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία κι απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

«Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με τη φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας. Ο πρεσβευτής και οι πρόξενοί της έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα. Έξω, ολιγάρχες!» είπε σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.

Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας, Μάρτα Λουσία Ραμίρες, αντέδρασε στα περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαρρήξει ανύπαρκτες σχέσεις και χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τον Μαδούρο «δικτάτορα».

Όπως έγραψε στο Twitter, ο τσαβιστής ηγέτης «δεν είναι παρά ένας δικτάτορας, που έχει καταλάβει δια της βίας το Μιραφλόρες», το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

«Η κυβέρνησή μας δεν έχει ορίσει πρεσβευτή εκεί, ούτε αναγνωρίζει τον πρεσβευτή του Μαδούρο, δεδομένου ότι η (προεδρική) θητεία του έληξε στις 9 Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Χόλμς Τρουχίγιο, χαρακτήρισε τον Μαδούρο «σφετεριστή» κι επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας αναγνωρίζει «τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο και ευχαριστεί για την πρόσκληση προς το διπλωματικό και προξενικό προσωπικό της Κολομβίας να παραμείνει στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι θα οργανώσει τον επαναπατρισμό των διπλωματών της χώρας του, για να προστατευτεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητά τους, τονίζοντας ότι «η Κολομβία καθιστά τον σφετεριστή Μαδούρο υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση ή στέρηση δικαιωμάτων κατά των κολομβιανών διπλωματών στη Βενεζουέλα».