ΕΛΛΑΔΑ

Βαρθολομαίος: Σύμβολο αγώνα κατά της οικολογικής κρίσης το νέο κτίριο της ΠΚΜ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε σήμερα το δεύτερο «σπίτι» της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια της χώρας

Κάτω από τη… σκιά της εγκατάλειψης μεγάλου μέρους της δυτικής Θεσσαλονίκης και δίπλα από το ρυπασμένο θαλάσσιο μέτωπο της, αλλά υπό το φως και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ Βαρθολομαίου, τελέστηκαν νωρίτερα σήμερα, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική είσοδο της πόλης.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο του «πράσινου» κτιρίου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και υποψήφιος πρόεδρος ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Μητροπολίτης Σταυροπόλεως Νεαπόλεως Βαρνάβας.

Η παρουσία του Πατριάρχη στα εγκαίνια, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως «Πράσινος Πατριάρχης», απέδειξε περίτρανα την ιδιαίτερη σημασία που δίνει σε τέτοιου είδους έργα, ενώ αποτυπώνει και τον διαρκή αγώνα του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο Πατριάρχης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κτίριο, «σύμβολο αγώνα υπέρ της κατασκευής δημόσιων πράσινων κτιρίων, ένα σύμβολο κατά της οικολογικής κρίσης».

Αναφερόμενος μάλιστα στον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και τη διοίκηση του, είπε χαρακτηριστικά πως είναι αξιέπαινοι γιατί μερίμνησαν για τη δημιουργία ενός μεγάρου να κατασκευαστεί με υλικά και προδιαγραφές, φιλικά προς το περιβάλλον. «Η πρωτοβουλία σας» συνέχισε, «είναι αξιέπαινη και γιατί φτιάξατε αυτό το κτίριο, έξω από τα πρότυπα της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκοσμιοποίησης».

Με αφορμή  το συγκεκριμένο οικοδόμημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μίλησε για την αξία του περιβάλλοντος, λέγοντας πως η περιβαλλοντική και οικολογική κρίση αφορά σε ένα αγώνα, ανεξαρτήτως θρησκείας, ταυτότητας και πολιτισμού. «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή απέναντι στους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον. Απαιτεί πολύπλευρη κινητοποίηση και δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη».

«Ανέβασες πολύ ψηλά τον πήχη»

Τα εύσημα όμως στον περιφερειάρχη, Α. Τζιτζικώστα απέδωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη γης της Μακεδονίας, μίλησε για την πρωτοβουλία της διοίκησης της περιφέρεια να κατασκευάσει ένα πράσινο κτίριο πρότυπο, που αποτελεί, όπως είπε, το δεύτερο σπίτι της ΠΚΜ.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το νέο κτήριο Υπηρεσιών διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση δημοσίου κτηρίου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στα κορυφαία πράσινα κτήρια της χώρας. «Ο χώρος αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να το αισθάνονται σπίτι τους, ενώ εξοικονομεί 2 εκατ. ευρώ ετησίως, κονδύλια που τα διαθέτει προς όφελος των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα, όχι μόνο για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και για το γεγονός ότι επέδειξε πολιτικό ήθος με την επιλογή του να τελέσει τα εγκαίνια του κτιρίου σήμερα και όχι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, που λειτουργούσε. «Ανέβασες Απόστολε πολύ ψηλά τον πήχη και αποτελείς σπουδαίο παράδειγμα για όλους τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες μεταξύ των περιφερειών και των δήμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η φωνή του πράσινου Πατριάρχη να γίνει διαμαρτυρία»

Καυστικά λόγια, στέλνοντας σαφή μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, χρησιμοποίησε στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ Βαρνάβας, ο οποίος πριν από όλα αναφέρθηκε στην περσινή συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.

Ο Μητροπολίτης, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, έκανε λόγο για πλήρη εγκατάλειψη της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ μίλησε για θεατές με αδιάφορη οπτική.

«Ήρθατε να ευλογήσετε τον τόπο, την ιστορία και τον κόπο των εργαζομένων σε αυτό το κτίριο» είπε απευθυνόμενος στον κ.κ Βαρθολομαίο και συνέχισε λέγοντας πως «ο τόπος στον οποίο ήρθατε είναι άγνωστος για πολλούς, ίσως γατί εγκαταλείφθηκε και γέμισε με τα απομεινάρια της ανθρώπινης δραστηριότητας που ασέβησε ή και ασέλγησε επάνω στην ομορφιά. Εμείς ωστόσο είμαστε θεατές με μια αδιάφορη οπτική».

Ο κ. Βαρνάβας υπερασπίστηκε τον αγώνα που καταβάλει ο Πατριάρχης για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας πως «η φωνή του πράσινου πατριάρχη ακούστηκε με λόγο ήρεμο, προσευχητικό και έγινε φωνή διαμαρτυρίας. Αυτός ο αγιασμός δίπλα σε ένα τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης που είναι βρώμικο, αναξιοποίητο, εγκαταλελειμμένο και γεμάτο κουφάρια παλιών εργοστασίων και βυρσοδεψείων γίνεται σήμερα διαμαρτυρία ειρηνική, απέναντι σε μια κοινωνία που καθρεφτίζεται φιλάρεσκα, αυτάρεσκα και εγωιστικά στα βρώμικα νερά του Θερμαϊκού, επιμένοντας εγκληματικά να ρυπαίνει το δυτικό παράκτιο μέτωπο της και να αδιαφορεί προκλητικά για την ύπαρξή ενός ολάκερου κόσμου στη δυτικής της πλευρά».

Για αυτό το λόγο απηύθυνε έκκληση, «η ομορφιά αυτή να μην χαθεί σε αυτόν τον τόπο, γιατί σε αυτόν το κομμάτι κατοικούν Ολυμπιονίκες της καθημερινότητας».

Α. Τζιτζικώστας: Σημείο αναφοράς στη Δυτική Θεσσαλονίκης

Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στο νέο κτίριο, λέγοντας πως κατασκευάστηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις κουραστικές μετακινήσεις.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κτίριο 32.000 τμ σε συνολικό χώρο 42.260 τμ, που παρέχει πλήρη πρόσβαση στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και καταστήματα στο ισόγειο, η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άνετο εμπορικό κέντρο στην περιοχή.

Χαρακτήρισε το κτίριο ως σημείο αναφοράς για τη Δυτική Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως βρίσκεται στην καρδιά της μεγαλύτερης και πιο οργανωμένης αναπτυξιακής δέσμης ενεργειών και έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και που έχει αναπτυχθεί ποτέ, από οποιοδήποτε φορέα, σ’ αυτή την πλευρά της πόλης.

«Το νέο κτήριο, είναι σημείο αναφοράς που θα προσελκύσει φορείς και επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Με κονδύλια του ΤΑP θα αποπερατωθούν τρία διατηρητέα κτίρια

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε μάλιστα ότι τα τρία διατηρητέα στο υπαίθριο χώρο του νέου κτιρίου θα αποπερατωθούν παρότι δεν προβλεπόταν με τη συνδρομή του ΤΑΡ, προκειμένου να γίνονται σε αυτά οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των επιτροπών της Περιφέρειας. Η υπογραφή της σύμβασης με τον ΤΑΡ, όπως είπε, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ σχεδιάζεται να γίνει ένα από τα κτήρια πολυχώρος που θα τον αξιοποιεί όλη η πόλη.

Αναφερόμενος στο προσωπικό που απασχολείται, ανέφερε ότι στο κτίριο εργάζονται περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι της ΠΚΜ, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες πολίτε.

Στα περίπου 350 γραφεία του κτηρίου, στεγάζονται 5 Γενικές Διευθύνσεις και 21 Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το χώρο, από 10 κτίρια και γραφεία διάσπαρτα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι μέχρι πρόσφατα να νοικιάζουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Ήδη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του νέου κτηρίου, εξοικονομήσαμε πόρους που αγγίζουν τα 2 εκατ.ευρώ, τους οποίους άμεσα φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε αποδίδοντάς τους στην ίδια την κοινωνία, με έργα σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού μας δικτύου, αλλά και έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το νέο Κτήριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτήριο στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι το οποίο συνεπάγεται: υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70% από συμβατικά καύσιμα όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και σημαντική μείωση εκπομπής ρύπων.

Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων έγιναν από τον Πατριάρχη και τον περιφερειάρχη, τα αποκαλυπτήρια πλάκας για τα εγκαίνια του κτηρίου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε το γραφείο του περιφερειάρχη όπου ανταλλάχθηκαν εθιμοτυπικά δώρα. Ο κ. Τζιζτικώστας του χάρισε δύο λευκώματα το ένα ήταν από την περσινή επίσκεψη του Πατριάρχη στη λιμνοθάλασσα Καλοχωριού και το δεύτερο αφορούσε την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν αρκετοί βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχοι από όλη την Κεντρική Μακεδονία και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.