ΚΟΣΜΟΣ

«Βάλτε πάλι τη μάσκα!»

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 ”Δέλτα” διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.

Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος ”Δέλτα” και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι′ αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Διεθνής ανησυχία

Ισραήλ: Η χρήση μάσκας έγινε ξανά υποχρεωτική για τους εσωτερικούς χώρους ενώ όπως ανακοινώθηκε αριθμός των ενεργών κρουσμάτων του κορονοϊού έφθασε τα 1.147, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου.

Πάντως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς, αφού η χώρα δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο το προηγούμενο 24ωρο γεγονός που ενισχύει αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή οι εμβολιασμοί προστατεύουν από βαριά νόσηση, νοσηλεία και θάνατο. Για το εάν και κατά πόσο προστατεύουν όμως από την μόλυνση και στις επικίνδυνες μεταλλάξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, μένει να αποδειχθεί.

Σημειώνεται πως το ποσοστό ανοσοποίησης στο Ισραήλ είναι σχεδόν στο 60%.

Αυστραλία: Σε καθεστώς lockdown από σήμερα οι κάτοικοι του Σίδνεϊ για να περιοριστεί μια έξαρση νέων κρουσμάτων κορονοϊού που προκλήθηκε από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Πορτογαλία: Ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Πάνω από το 70% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό στην Λισσαβόνα είναι φορείς τους παραλλαγμένου στέλεχους Δέλτα ενώ η περιοχή Αλγκάβρε στα νότια της χώρας, έχει τον υψηλότερο δείκτη μετάδοσης των κρουσμάτων «R» στο 1,34. Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία στα μέσα Μαΐου. Η Πορτογαλία είναι εξαρτώμενη από τον τουρισμό.

Ρωσία: Η Αγία Πετρούπολη, η πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως το Σάββατο, 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας. Γενικότερα στη Ρωσία καταγράφονται τελευταία ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, 20,538 και 599 το τελευταίο 24ωρο και αιτία είναι η μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού (περίπου 11%) και τη μη λήψη μέτρων πχ στην Αγία Πετρούπολη, προφανώς λόγω Euro.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Μπανγκλαντές: Επιβάλλει από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα εξαιρετικά αυστηρό lockdown, μετά την «επικίνδυνη και πολύ ανησυχητική» αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα κλείσουν για μια εβδομάδα και θα επιτρέπονται έξοδοι μόνο για ιατρικούς λόγους. «Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», τονίστηκε σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Θα αναπτυχθούν η αστυνομία και η συνοριοφυλακή για να επιβάλλουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, προειδοποιώντας ότι μπορεί να κληθεί ακόμη και ο στρατός, εάν κριθεί πως είναι απαραίτητο.

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Εάν δεν καταφέρουμε να την περιορίσουμε τώρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κατάσταση που θα μοιάζει με αυτή στην Ινδία», τόνισε ο Δρ. Αμίν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές τονίζουν ότι η κατάσταση σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία είναι καταστροφική. Τα νοσοκομεία στις πόλεις Κούλνα και Ράτζσαχι έχουν ξεχειλίσει.