ΖΩΗ

Αυτές είναι οι δέκα τροφές που προτείνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι

Δέκα τροφές που οι διαιτολόγοι συνήθως συστήνουν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχουν δέκα τροφές που θα διορθώσουν τα πάντα στη διατροφή σας, αφού η εξατομίκευση στη διατροφή παίζει πάντα τον πιο σημαντικό ρόλο, παρ’ όλ’ αυτά η παρακάτω λίστα προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή απλώς θέλετε η διατροφή σας να είναι κομμένη και ραμμένη για τον οργανισμό σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο που θα σας δείξει το δρόμο.

Μέχρι τότε, σημειώστε τις παρακάτω θρεπτικές τροφές.

Σπανάκι
Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ που ενισχύει την υγεία των κυττάρων του αίματος και των γενετικών χαρακτηριστικών τους, και την πολύτιμη βιταμίνη Α που ενισχύει την υγεία του δέρματός μας και βελτιώνει την όρασή μας.

Τόνος
Ο τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη D και σελήνιο και αποτελεί καθαρή πηγή πρωτεΐνης. Οι έγκυες, όμως, και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να τον καταναλώνουν με μέτρο, καθώς περιέχει επίσης σε υψηλές ποσότητες μεθυλυδράργυρο και οι κονσέρβες έχουν πολλά συντηρητικά.

Άπαχο κρέας
Το κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β, σίδηρο, πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Πρέπει απαραίτητα, ωστόσο, να κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στα άπαχα και τα κρέατα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας. Ιδανικές επιλογές άπαχου κρέατος είναι τα φιλέτα κοτόπουλου και γαλοπούλας και το μοσχαρίσιο φιλέτο.

Αμύγδαλα
Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου και μονοακόρεστων λιπαρών (τα καλά λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά και στη μείωση της χοληστερόλης), τα αμύγδαλα θεωρούνται από τις αρτιότερες τροφές για ενέργεια.

Ψωμί ολικής άλεσης
Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών οι οποίες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Επιπλέον, καταπολεμούν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη.

Φασόλια
Περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο, που ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του αίματος και της καρδιάς. Ειδικά, τα κόκκινα φασόλια είναι υψηλή πηγή πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών.

Φακές
Μαγειρεύονται εύκολα, σε σούπα είτε σε σαλάτα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, φυτικών ινών και πρωτεϊνών, χωρίς να διαθέτουν θείο το οποίο ευθύνεται για τα «ύποπτα» αέρια.

Κινόα
Συγκαταλέγεται στα σιτηρά ολικής άλεσης με αρκετή πρωτεΐνη και αμινοξέα, τα οποία βελτιώνουν τη μυϊκή ανάπτυξη και το μεταβολισμό.

Μπρόκολο
Τα λαχανικά ως γνωστόν έχουν λίγες θερμίδες. Πέραν αυτού, όμως, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι πολλά με πρώτη και κύρια την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας. Συνδυάζεται με διάφορες τροφές οπότε εντάξτε το στη διατροφή σας και τα οφέλη του θα σας εκπλήξουν.

Τυρί τύπου κότατζ
Είναι κρεμώδες τυρί με πολύ ασβέστιο και πρωτεΐνη αλλά παράλληλα χαμηλό σε λιπαρά σε σχέση με τα άλλα τυριά. Μπορείτε να το φάτε στο πρωϊνό, το μεσημεριανό καθώς και ως ενδιάμεσο σνακ.