ΤΕΧΝΕΣ

Αστυνομία, Ταυτότητα: Απλά μαθήματα σινεμά από τη Ρουμανία

Αστυνομία, Ταυτότητα: Απλά μαθήματα σινεμά από τη Ρουμανία

Αστυνομία, Ταυτότητα (Ρolice, Αdjective Ρουμανία 2009): Πολλές φορές, άλλος είναι ο νόμος των οργανωμένων ανθρώπινων κοινωνιών και άλλος ο νόμος της συνείδησης, της ψυχής. Και πάνω σε αυτό το «συγκρουόμενο» δίλημμα το ρουμανικό φιλμ «Αστυνομία, Ταυτότητα» (Ρolice, Αdjective), του Κορνήλιου Παρουμπόιου, παίζει ένα καφκικό παιχνίδι.

Βρισκόμαστε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, στη μετά την πτώση του Τσαουσέσκου Ρουμανία, όπου ο Κρίστι, ένας νεαρός, ευσυνείδητος αστυνομικός με πολιτικά, αρνείται να συλλάβει έναν νεαρό ο οποίος προσέφερε χασίς σε δύο συμμαθητές του στο λύκειο. Θεωρεί ότι ο νόμος είναι υπερβολικά αυστηρός και δεν θέλει να έχει βάρος στη συνείδησή του την καταστροφή ενός νέου ανθρώπου. Για τον προϊστάμενό του όμως η λέξη συνείδηση έχει άλλο νόημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μικρή Ιστορία για έναν Φόνο: Η μεγάλη ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι

Αστυνομία, Ταυτότητα: Απλά μαθήματα σινεμά από τη Ρουμανία

Γυμνό κοινωνικό ντοκουμέντο και πικρό φιλοσοφικό δοκίμιο πάνω στην εξουσία, τη γλώσσα, την ατομική ταυτότητα και τη συλλογική συνείδηση. Απουσία δράσης και αργοί αφηγηματικοί ρυθμοί, τους οποίους όμως δικαιώνει το φινάλε

Το «Αστυνομία, Ταυτότητα» είναι η δεύτερη ταινία του Παρουμπόιου, μετά το βραβευμένο στις Κάννες, το 2006, με τη Χρυσή Κάμερα «Ήταν ή δεν ήταν;/12:08 East of Bucharest», (με αναφορά στη συγκεκριμένη ώρα της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα του). Με την ταινία αυτή, όχι μόνο επιβεβαιώνει τις υποσχέσεις που έδωσε με το ντεμπούτο του, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθειά του να καταφέρει το μάξιμουμ με το μίνιμουμ, με μια σκηνοθεσία ακριβή και αποτελεσματική.

Αστυνομία, Ταυτότητα: Απλά μαθήματα σινεμά από τη Ρουμανία

Αστυνομία, Ταυτότητα: Απλά μαθήματα σινεμά από τη Ρουμανία

Αστυνομία, Ταυτότητα: Απλά μαθήματα σινεμά από τη Ρουμανία

Με απλές, δοσμένες με έναν ηθελημένα αργό ρυθμό, σκηνές, με μεγάλης διάρκειας ρεαλιστικά (ως προς τον χρόνο) πλάνα, με μια σκηνοθεσία σχεδόν απαρατήρητη -ταυτόχρονα τόσο μελετημένη- ο Πορουμπόιου έφτιαξε μια πολύ έξυπνη, δοσμένη με φαντασία και πρωτοτυπία ταινία. Μια ταινία που όχι μόνο ξεσκεπάζει την υποκρισία του καταπιεστικού, ολοκληρωτικού καθεστώτος, στο οποίο μεγάλωσε ο σκηνοθέτης, αλλά και μας λέει πολλά για τον ίδιο τον εαυτό μας, την εξουσία και τις παραμέτρους της και γενικότερα τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Το Αστυνομία, ταυτότητα κέρδισε το βραβείο FIPRESCI και το βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Ποιος είναι ο Κορνέλιου Πορουμπόιου

Αστυνομία, Ταυτότητα: Απλά μαθήματα σινεμά από τη Ρουμανία

Γεννήθηκε το 1975 στη Ρουμανία. Το 2003 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου. Οι μικρού μήκους ταινίες του Livius’ Dream, Gone with the Wine και A Trip to the City, έχουν αποσπάσει διάφορα διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου της Cinefondation στις Κάννες το 2004.

Το 2006 γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το Ήταν ή δεν ήταν; που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα και το βραβείο των Ευρωπαίων διανομέων, το Label Europe, στις Κάννες. Η ταινία απέσπασε περισσότερα από 20 βραβεία διεθνώς και προβλήθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 2009 με το Αστυνομία, ταυτότητα κέρδισε το βραβείο FIPRESCI και το βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Φιλμογραφία
2006 Ήταν ή δεν ήταν;
2009 Αστυνομία, ταυτότητα
2013 Όταν βραδιάζει στο Βουκουρέστι ή Μεταβολισμός
2014 Το δεύτερο παιχνίδι (ντοκ)
2015 Ο θησαυρός
2019 Οι σφυριχτές