ΤΕΧΝΕΣ

Από την άνθηση μέχρι το σκοτάδι, το πορνό στο Netflix (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την άνθηση μέχρι το σκοτάδι, το πορνό στο Netflix

«Κορύφωση: Η ιστορία του Pornhub» («Money Shot: The Pornhub Story») της Σούζαν Χίλιντζερ προβάλλεται από τις 15 Μαρτίου

Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί την τελευταία δεκαετία, υπολογίζεται πως το 30%-35% του συνολικού όγκου δεδομένων που διακινούνται στο παγκόσμιο Ιντερνετ σχετίζεται με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Υπεύθυνες για το συγκεκριμένο (πελώριο) ποσοστό είναι κατά κύριο λόγο δύο ιστοσελίδες: το Pornhub και το XVideos, τα οποία πλέον φιγουράρουν και μέσα στη δεκαπεντάδα με τα πιο δημοφιλή σάιτ ολόκληρου του Διαδικτύου. Στην πραγματικότητα, επειδή αρκετοί από όσους επισκέπτονται τα συγκεκριμένα σάιτ –ειδικά από χώρες της Ασίας, όπου αυτά απαγορεύονται διά νόμου– κρύβουν ψηφιακά τα ίχνη τους, η θέση τους στη λίστα είναι ακόμα πιο ψηλά. Την ιστορία γιγάντωσης του Pornhub έρχεται τώρα να αφηγηθεί ένα νέο ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Netflix, του οποίου το τρέιλερ μόλις κυκλοφόρησε.

Το «Κορύφωση: Η ιστορία του Pornhub» («Money Shot: The Pornhub Story») της Σούζαν Χίλιντζερ, που προβάλλεται στις 15 Μαρτίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεντεύξεις πρώην υπαλλήλων της ιστοσελίδας, σεξ εργατών-τριών, αλλά και ακτιβιστών που έχουν κατά καιρούς ταχθεί εναντίον της.

Το βασικότερο ωστόσο είναι η κατανόηση του πώς το Pornhub κατάφερε από το 2007 και εντεύθεν να αλλάξει άρδην το τοπίο της ενήλικης ψυχαγωγίας, σερβίροντας το ερωτικό περιεχόμενο, αλλά και το σκληρό πορνό, σε ένα τεράστιο παγκόσμιο κοινό και «εκπαιδεύοντας» ουσιαστικά μια ολόκληρη γενιά σε νέα σεξουαλικά πρότυπα.

Ταυτόχρονα μετέτρεψε ένα περιθωριακό κομμάτι της κινηματογραφικής παραγωγής (την πορνογραφία) σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων με σταρ πρωταγωνιστές, λαμπερές βραβεύσεις και εκατομμύρια ακολούθους.

Αυτή βέβαια είναι η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη, με την οποία επίσης ασχολείται εκτενώς το ντοκιμαντέρ, υπάρχουν οι σκοτεινές υποθέσεις τράφικινγκ, παιδικής πορνογραφίας και μη συναινετικού σεξ, με τις οποίες έχει επίσης συνδεθεί κατά καιρούς το Pornhub. «Οσο περισσότερο το έψαχνα, τόσο έμενα άναυδος.

Εντόπισα υπερβολικά πολλές περιπτώσεις παιδιών, οι χειρότερες στιγμές των οποίων διατηρούνται στο διηνεκές εκεί μέσα», βλέπουμε έναν ακτιβιστή να λέει στο τρέιλερ. Κάποιος άλλος επισημαίνει το πώς η πλατφόρμα παρακολουθεί επί της ουσίας τους χρήστες της: «Το Pornhub κάνει κατά βάσιν ό,τι και το Facebook. Λειτουργεί δηλαδή ως μια γιγάντια επιχείρηση συλλογής προσωπικών δεδομένων».

Στην ταινία βέβαια ακούγονται και φωνές υπεράσπισης, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τους χιλιάδες ερωτικούς περφόρμερ –επαγγελματίες ή ημιεπαγγελματίες– που όλα αυτά τα χρόνια κερδίζουν τα προς το ζην από το πορνό.

Στις ΗΠΑ, μια πρόσφατη δέσμη νομοθετικών μέτρων, η οποία στοχεύει στον περιορισμό/λογοκρισία του Pornhub και άλλων παρόμοιων σελίδων, έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις.

«Δεν είναι απλώς μια επίθεση στο πορνό. Είναι επίθεση στην ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων», αναφέρει μια συνεντευξιαζόμενη του «Money Shot», ενώ μια άλλη, μέλος της LGBTQ κοινότητας, υπερθεματίζει: «Αν δεν υπήρχε το πορνό, το πιθανότερο είναι πως δεν θα ήμουν σήμερα ζωντανή».

Αιμίλιος Χαρμπής-kathimerini.gr