ΤΕΧΝΕΣ

«Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες» του Λεν Ντέιτον

«Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες» του Λεν Ντέιτον
The Ipcress File (1965) με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν

Μία καθαρόαιμη ιστορίας κατασκοπείας και μυστηρίου με το ακαταμάχητο στιλ των 60s

Ένας υψηλόβαθμος επιστήμονας πέφτει θύμα απαγωγής. Μια βρετανική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών αναλαμβάνει να ανακαλύψει τον λόγο. Ωστόσο, κυνηγώντας το θήραμα από το βρόμικο Σόχο ως την άλλη άκρη του κόσμου, μια φαινομενικά ξεκάθαρη αποστολή μετατρέπεται σε κάτι πολύ πιο δυσοίωνο.

Το μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον «Απόρρητος φάκελος Ίπκρες» (1962) επαναπροσδιόρισε το είδος του κατασκοπικού θρίλερ και χαρακτηρίστηκε ως «το αντιπροσωπευτικό μυθιστόρημα του Λονδίνου της δεκαετίας του 1960». Έχει την αίγλη των καθαρόαιμων ιστοριών κατασκοπείας και μυστηρίου μιας άλλης εποχής, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου όπου το σκοτάδι και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν τους δικούς τους κανόνες. Άλλωστε, ο Λεν Ντέιτον μαζί με τον Ίαν Φλέμινγκ και τον Τζον Λε Καρέ, θεωρούνται οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του κατασκοπικού μυθιστορήματος. Και να σκεφτεί κανείς ότι το έγραψε χαλαρά, για το κέφι του, κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών για διακοπές στη Γαλλία.

Λεν Ντέιτον
Λεν Ντέιτον

Το βιβλίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ο συγγραφέας -ο οποίος προτού καθιερωθεί για το έργο του εργάστηκε ως αεροσυνοδός, ταξιδιωτικός συντάκτης στο Playboy και εικονογράφος, ενώ ασχολήθηκε και με την παραγωγή ταινιών- συνέχισε με μυθιστορήματα κατασκοπείας με τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα.

Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, όπως το The Ipcress File (1965) με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν, το Funeral in Berlin (1966), το Billion Dollar Brain (1967) και το Spy Story (1976).

Η αντοχή του στον χρόνο (παρότι το βιβλίο εκδόθηκε πριν από 60 χρόνια παραμένει εντυπωσιακά φρέσκο) φάνηκε και από τη νέα μίνι σειρά έξι επεισοδίων του βρετανικού ITV με τίτλο «The Ipcress File», που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του 1965 με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν, η οποία απέσπασε το βραβείο Bafta καλύτερου βρετανικού φιλμ και προβάλλεται στην Ελλάδα από την Cosmote TV.

Στον ρόλο του Χάρι Πάλμερ, του πρώην λοχία του βρετανικού στρατού, που κάνει παράνομες αγοραπωλησίες στη μαύρη αγορά του Βερολίνου, μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται και για να αποφύγει τη φυλακή, αναγκάζεται να δεχτεί την πρόταση της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών να γίνει κατάσκοπος, ο Τζο Κόουλ.

Ο «Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες» του Λεν Ντέιτον, κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

«Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες» του Λεν Ντέιτον

Πηγή: huffingtonpost.gr