ΖΩΗ

Αντιεμβολιαστές: Παλιοί όσο και τα εμβόλια

Πώς ξεκίνησε το κίνημα του 1998 κι οι επιπτώσεις του μέχρι σήμερα

Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Αγγλία πέρασε νόμο υποχρεωτικού εμβολιασμού, στα τέλη του 18ου, η Ευρώπη θα κοιτούσε καχύποπτα τα εμβόλια, ως μέθοδο πρόληψης. Στις αρχές του 20ου αιώνα και παρότι είχε προηγηθεί η πανδημία της ισπανικής γρίπης, η Ευρώπη θα ήταν, για πολλοστή φορά, καχύποπτη απέναντι στις νέες ιατρικές τεχνολογίες. Παράλληλα, θα πέθαιναν μαζικά από τη φυματίωση. Από τότε μέχρι και σήμερα τελικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει με την ίδια καχυποψία τις νέες ιατρικές τεχνολογίες, όπως και πριν από σχεδόν 200 χρόνια.

Κυρίαρχο ρόλο έπαιζε πάντοτε η εκκλησία. Δεν ήταν ποτέ φίλη της επιστήμης και σε καιρούς που η σύγχρονη ιατρική ανακάλυπτε τον τρόπο να περπατάει, η δεισιδαιμονία και ο ρόλος της Εκκλησίας είχαν τουλάχιστον ανατρεπτικό ρόλο: Σήμερα οι αντιεμβολιαστές πιστεύουν ότι θα αλλοιωθεί το DNA τους, τότε πίστευαν [ως θα τους «φιλήσει» ο δαίμονας. Ωστόσο, η ανθρωπότητα κατάφερε να προσπεράσει τις δεισιδαιμονίες και επικράτησε η λογική -με μικρά διαλείμματα. Αυτή η επικράτηση της λογικής είναι ο βασικός λόγος που παραμένουμε ζωντανοί. Εντούτοις, σήμερα οι αντιεμβολιαστές χαρακτηρίζονται ως μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια Υγεία.

Το μεγάλο φιάσκο του 1998

Το 1998 ένας Άγγλος γαστρεντερολόγος ονόματι Άντριου Γουέηκφιλντ, δημοσίευσε την έρευνα που έμελλε να ταράξει τα νερά της σύγχρονης ιατρικής. Αλλά δεν αναφερόμαστε σε.. λιμνάζοντα ύδατα. Η έρευνα του γαστρεντερολόγου σήκωσε ένα φονικό κύμα.

Σύμφωνα με τον Γουέηκφηλντ τα τριπλά ΜΜR παιδικά εμβόλια, για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα, προκαλούσαν.. αυτισμό! Δεν άργησε καθόλου να επικρατήσει σε ένα μεσοαστικό ακροατήριο η άποψή του. Ο αυτισμός, που παραμένει αχαρτογράφητη μορφή αναπηρίας ως και σήμερα, ήταν μία εύκολη εξήγηση για μία μπίζνα που θα στηνόταν λίγο αργότερα: Αντί για τα εμβόλια, που είναι και δωρεάν, η εναλλακτική ιατρική είναι σημαντικά πιο επικερδής.

Με έναυσμα την έρευνα του γαστρεντερολόγου, εξελίχθηκε η παραφιλολογία: Εκτός από αυτισμό, τα παιδικά εμβόλια προκαλούν και άλλες μη χαρτογραφημένες νόσους. Κυρίως Λύκο και Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Και παρόλο που η ιατρική έχει πλέον καταλήξει ότι ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια -κάθε άλλο, μαλιστα- και τα δύο αυτοάνοσα έχουν γονιδιακή ρίζα κι όχι επίκτητη, μέχρι και σήμερα ο Φουέηκφηλντ έχει υποστηρικτές, ακόμη και εντός της ιατρικής κοινότητα.

Βεβαίως, του έχει αφαιρεθεί η ιατρική του άδεια ήδη από το 2010 και τώρα κάνει περιουσία ως «σύμβουλος υγείας». Αν μη τι άλλο, η ομοιοπαθητική, η εναλλακτική διατροφή και ένα σωρό άλλες παραϊατρικές φιλοσοφίες, αποφέρουν πολύ, πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

Τρομαγμένοι γονείς και νεκρά παιδιά

Οι νέοι γονείς τρομάζουν εύκολα. Έτσι, οι γιατροί της συνομοταξίας του Γουέηκφιλντ είχαν πρόσφορο έδαφος. Αν σου πει ο παιδίατρος να μην κάνεις εμβόλια στο παιδί σου, θα τον ακούσεις. Θα ακούσεις ακόμη και τους άλλους γονείς στην παιδική χαρά. Ώσπου η πραγματικότητα χτυπάει, είτε ως κάλεσμα αφύπνισης, είτε ως άθυρμα θανάτου.

Μόνο στην Ελλάδα είχαμε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις νεκρών μωρών από κοκκύτη από το 2015 μέχρι το 2018. Είχαμε επιδημιολογική έξαρση ιλαράς! Τον Φεβρουάριο του 2020 ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα στο facebook απέτρεπε τους Αμερικανούς γονείς από το να δώσουν στα παιδιά τους tamiflu, το πιο κοινό φάρμακο για την γρίπη, Εκείνη τη σεζόν, πριν εξαπλωθεί η πανδημία, πέθαναν τουλάχιστον 70 παιδιά από τη γρίπη, καθώς έφτασαν στο νοσοκομείο πλέον πολύ αργά. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, όταν πέθανε 4χρονο παιδάκι από τη γρίπη, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί ποτέ, έπειτα από προτροπές της ομάδας των αντιεμβολιαστών προς τη μητέρα του να μην του χορηγήσει κανένα φάρμακο.

Και οι ιστορίες συνεχίστηκαν: Παιδιά νεκρά από ανεμοβλογιά, ηγέτες του κινήματος νεκροί -επίσης- από παιδικές ασθένειες.

Οι καιροί της πανδημίας

Πιστοί στην ανθρωπολογία μας, δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε πύρινους -και τελικά εμπύρετους- αντιεμβολιαστές ακόμη και στη φονικότερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών. Η πηγή του κακού είναι πάντοτε η ίδια: Άγνοια, φόβος, εκκλησία, ελλιπής ενημέρωση.

Αυτήν την στιγμή στη χώρα μας η πλειοψηφία των διασωληνωμένων και των νεκρών, είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στις ΗΠΑ πέθανε νοσηλεύτρια, μεγάλη πολέμια των εμβολίων, από covid μόλις πριν μερικές ημέρες. Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, σύμφωνα με το ιστορικό παράδειγμα, δεν αποτέλεσαν ποτέ πραγματική λύση, αφού πυροδότησαν άλλα προβλήματα, κυρίως σχετιζόμενα με την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στη σύγχρονη ιατρική.

Αν σκεφτούμε πως όλο αυτό το κακό του σύγχρονου αντιεμβολιαστικού κινήματος, ξεκίνησε από έναν γαστρεντερολόγο, τότε η κατάσταση θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν κρίσιμη. Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που γράφεται αυτό το κείμενο κι ο λόγος που κάποιοι το διαβάζουν, είναι επειδή όλοι κάναμε τα παιδικά μας εμβόλια.

Όλγα Στέφου – in.gr