ΕΛΛΑΔΑ

«Αντιγόνη»: Μία ταινία που γυρίστηκε στις Φυλακές Αυλώνα με δημιουργούς τους κρατουμένους

«Αντιγόνη»: Μία ταινία που γυρίστηκε στις Φυλακές Αυλώνα με δημιουργούς τους κρατουμένους

Και προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριό της εντός του σχολείου των φυλακών

Η ταινία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή -στις φυλακές του Αυλώνα- προέκυψε από την μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριο Εικαστικά / Θέατρο, το οποίο δημιούργησε κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η Εύα Νάθενα, στο σχολείο των φυλακών του Αυλώνα -που διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός. Τα παιδιά μαθήτευσαν στον θεατρικό Λόγο, κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κουστούμια τους, που στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ρόλους / ήρωες του έργου Αντιγόνη.

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις «η ταινία Αντιγόνη, στηριγμένη πάνω στην εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποτυπώνει έναν στίχο- στο στόμα της Αντιγόνης- κάνοντάς τον ουσία του έργου και δημιουργώντας σε μένα την ανάγκη, να τον περάσω με όλους τους τρόπους- εικαστικά, δραματουργικά, θεατρικά- στα παιδιά των φυλακών, με τα οποία δουλέψαμε τόσο δημιουργικά.

Ο στίχος είναι: «Δεν γεννήθηκα να είμαι ένα με το μίσος, Γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη». Αυτό έγινε ο πυρήνας της συνεργασίας μου με αυτά τα παιδιά, μα και ο πυρήνας της ταινίας».

Τη μικρού μήκους ταινίας (διάρκεια προβολής 12 λεπτά) προβάλλει το Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα με δωρεάν είσοδο στο Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), την Κυριακή 8 Ιανουαρίου και ώρα 21:00.