ΕΛΛΑΔΑ

Αντιγριπικά εμβόλια: Ξεκίνησε η άυλη συνταγογράφηση, από 15/10 χορήγηση

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα η αύλη συνταγογράφηση για το εμβόλιο έναντι της γρίπης και, σύμφωνα με το υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί το να εμβολιαστεί πάνω από το 75% των υγειονομικών, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, προκειμένου να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας.

Σε ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, της επικεφαλής του γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά, της καθηγήτριας Παιδιατρικής Βάνας Παπαευαγγέλου και της καθηγήτριας Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται στις 15 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα ξεκινά η διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η Ελλάδα εξασφάλισε για τη νέα αυτή σεζόν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης, με τα οποία κατά προτεραιότητα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με χρόνια νοσήματα.

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αλλά και ως παιδίατρος, αναφέρθηκε στη σύγχυση που υπάρχει για τον εμβολιασμό των παιδιών, ξεκαθαρίζοντας ότι ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες. Εκτός από τα ανήλικα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, εμβολιάζονται τα υγιή όταν «στο περιβάλλον τους υπάρχει βρέφος κάτω των 6 μηνών ή άλλο  άτομο αυξημένου κινδύνου το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστεί» τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, «υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα κι από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Επισήμανε δε ότι το υπουργείο και η Επιτροπή προσδοκούν φέτος να ξεπεράσουμε το 75% το ποσοστό εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό. Η κ. Θεοδωρίδου παραδέχθηκε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη, καθώς ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Ωστόσο, όπως είπε, σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών.

Ανθή Αγγελοπούλου – naftemporiki.gr