ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει η Ακροδεξιά στη Γερμανία

Ανεβαίνει η Ακροδεξιά στη Γερμανία
Αλλοδαπός εργαζόμενος σε αποθήκη τεχνολογικού κολοσσού στη γερμανική πόλη Ράινμπεργκ. Το παράδοξο στη Γερμανία είναι ότι η AfD, που επενδύει σε αντιμεταναστευτικά αισθήματα, ανεβαίνει δημοσκοπικά τη στιγμή που η χώρα ψηφίζει νόμο για προσέλκυση μη ειδικευμένων εργαζομένων

Δεύτερο κόμμα εμφανίζεται δημοσκοπικά η ξενοφοβική AfD, ενώ η χώρα χρειάζεται μετανάστες λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

Λόγω ιστορικού παρελθόντος, η Γερμανία είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης όπου η απομόνωση της Ακροδεξιάς από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού. Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καταγράφει δυναμική δημοσκοπική άνοδο (έχει υπερδιπλασιάσει τις επιδόσεις του σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα), υποσκελίζοντας και το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Deutschlandtrend για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, η AfD έρχεται δεύτερη, πίσω μόνο από την κεντροδεξιά Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU). Συγκεκριμένα, ο χριστιανοδημοκρατικός συνασπισμός διατηρεί το προβάδισμα με 29% στην προτίμηση ψήφου, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά του, ακολουθούμενος από την AfD που φθάνει στο 19%, με αύξηση μιας μονάδας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για το ακροδεξιό κόμμα από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το SPD, του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, κατεβαίνει στην τρίτη θέση με ποσοστό 17%, έχοντας χάσει μία μονάδα. Σταθεροί στο 15% παραμένουν οι Πράσινοι, ενώ η τρίτη συνιστώσα του κυβερνώντος συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 6%, λίγο πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που είναι 5%. Εκτός Βουλής απειλείται να μείνει η Αριστερά, η οποία εμφανίζεται να λαμβάνει μόλις 4%.

Στη δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης καταγράφεται η δυσαρέσκεια της πλειονότητας των πολιτών για το έργο της τρικομματικής κυβέρνησης. Μόνον ένας στους πέντε Γερμανούς εμφανίζεται ικανοποιημένος για το έργο της κυβέρνησης Σολτς. Βασικός παράγοντας που θρέφει τη λαϊκή δυσαρέσκεια είναι η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 29% των Γερμανών δηλώνει ότι δεν θα κάνει καθόλου διακοπές αυτή τη χρονιά λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ το 41% θα προτιμήσει για τις διακοπές του προορισμό με οδική πρόσβαση. Η άνοδος των μετοχών της AfD στο πολιτικό χρηματιστήριο οδηγεί την ηγεσία της στην απόφαση να κατεβάσει υποψήφιο για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές, που προβλέπονται για τα τέλη του 2025. Η παράδοση στη Γερμανία θέλει μόνο τα κόμματα που έχουν ελπίδες αναρρίχησης στην πρώτη θέση να κατεβάζουν υποψήφιο καγκελάριο. Μιλώντας στο κανάλι RTL, η συμπρόεδρος της AfD, Αλις Βάιντελ, δήλωσε ότι το κόμμα της θα κατεβάσει αυτή τη φορά υποψήφιο καγκελάριο, αν και δεν συνέδεσε αυτή την απόφαση με τη δημοσκοπική του άνοδο. Η Βάιντελ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν θα διεκδικήσει η ίδια ή άλλο στέλεχος του κόμματος την καγκελαρία.

Πάντως, παρά την άνοδό της, η γερμανική Ακροδεξιά συνεχίζει να μην εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη στην πλειονότητα των πολιτών. Στη δημοσκόπηση της Deutschlandtrend, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μην εκλέγονται σε θέσεις δημάρχων ή περιφερειαρχών εκπρόσωποι της AfD. Αντίθετο με αυτή την πρακτική ήταν το 35% των ερωτηθέντων.

Μόνον ένας στους πέντε Γερμανούς δηλώνει ικανοποιημένος για το έργο της κυβέρνησης Σολτς, με δυσαρέσκεια για την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης

Το παράδοξο είναι ότι η AfD, ένα κόμμα που επενδύει κυρίως σε αντιμεταναστευτικά αισθήματα, όπως συμβαίνει με τους ομοϊδεάτες του σε όλη την Ευρώπη, ανεβαίνει δημοσκοπικά τη στιγμή που είναι πανθομολογούμενο ότι η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες, καθώς πάσχει από έλλειψη εργατικών χεριών. Πριν από λίγους μήνες το Εμπορικό και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας δημοσιοποίησαν μελέτη που έδειχνε ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας (συγκεκριμένα το ποσοστό ήταν 53%) αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Την Παρασκευή 23/6 το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοσχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την προσέλκυση ειδικευμένων εργατών. Η πρόταση νόμου, που υποστηρίχθηκε από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, πέρασε με 388 ψήφους υπέρ, ενώ 234 βουλευτές την καταψήφισαν και 31 απείχαν. Τόσο η κεντροδεξιά αντιπολίτευση CDU/CSU όσο και η ακροδεξιά AfD τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Ο νέος νόμος περιέχει την καινοτομία της «κάρτας ευκαιρίας» και ένα είδος point system, που επιτρέπει και σε άτομα που δεν έχουν ακόμη βρει προσφορά για εργασία να εγκατασταθούν για έναν χρόνο στη Γερμανία και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Επιπλέον, στο εξής οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα έρχονται στη χώρα δεν θα είναι ανάγκη να έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο αναγνωρισμένο στη Γερμανία, αλλά θα αρκεί να έχουν επαγγελματική πείρα δύο ετών και πτυχίο που αναγνωρίζεται στη χώρα προέλευσης. Τέλος, γίνονται λιγότερο απαιτητικά τα κριτήρια σχετικά με τη γλωσσική επάρκεια των υποψηφίων στη γερμανική.

Αν και αναγνώρισε την ανάγκη για ειδικευμένη εργατική δύναμη και συμφώνησε με πλευρές του νομοσχεδίου, η χριστιανοδημοκρατική συμμαχία CDU/CSU, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταψήφισε την κυβερνητική πρόταση υποστηρίζοντας ότι θα ενθαρρύνει και μη ειδικευμένους εργαζομένους να έρθουν στη χώρα.

Σε πολύ οξύτερους τόνους, ο εκπρόσωπος της AfD, Νόρμπερτ Κλαϊνβάχτερ, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα μετατρέψει τη Γερμανία σε «χώρα σκουπιδότοπο» και κατέληξε: «Αυτά που αραδιάζετε στις 100 σελίδες του νομοσχεδίου, μπορούν να συνοψιστούν σε μία φράση: όλοι θα μπαίνουν μέσα, κανένας δεν θα πετάγεται έξω».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, REUTERS, A.P.