ΕΛΛΑΔΑ

Ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων

Ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων

Αδιανόητη τραγωδία στα Τέμπη, με τουλάχιστον 29 ανθρώπους να έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια των δύο τρένων που συγκρούστηκαν, ενώ 85 είναι οι τραυματίες.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει, καθώς εικάζεται ότι υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες και γερανοφόρα οχήματα, ενώ 40 ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες.

Οι σοροί των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Λάρισας για να ξεκινήσει η δυσάρεστη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης.

Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα βαγόνια που βρίσκονταν μπροστά έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα εξαιτίας της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν.

Στο σημείο του δυστυχήματος καταφθάνουν συνεχώς ασθενοφόρα που μεταφέρουν στα νοσοκομεία τους απεγκλωβισθέντες, ενώ συγκλονιστικές είναι οι σκηνές που διαδραματίζονται με συγγενείς να φθάνουν στο σημείο ψάχνοντας για τους δικούς τους ανθρώπους.

Πώς συνέβη η τραγωδία

Η σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορευματική αμαξοστοιχία στα Τέμπη συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης 28/02.

Το τραγικό δυστύχημα έγινε στην περιοχή Ευαγγελισμός, σε μικρή απόσταση από τη Λάρισα και τα Τέμπη.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα παραμένουν άγνωστες. Τα σενάρια για το πώς μπορεί να συνέβη το τραγικό δυστύχημα είναι δύο, το ένα ότι τα δύο τρένα κινούνταν με αντίθετη κατεύθυνση στις ίδιες ράγες, με συνέπεια τη σύγκρουση.

Το δεύτερο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι να εκτροχιάστηκαν κάποια βαγόνια από κάποια από τις δύο αμαξοστοιχίες, είτε την εμπορική, είτε την επιβατική και να έπεσε πάνω στην άλλη με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες και ημέρες τα αίτια του τρομακτικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα διερευνηθούν για να αποδοθούν και ευθύνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν εκτροχιαστεί τα τέσσερα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Η επιχείρηση παραμένει σε εξέλιξη. Οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία Λάρισας και Κατερίνης.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματά Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αττικής. Σε επιφυλακή είναι επίσης και τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που χρειαστεί να δεχτούν τραυματίες.

Επιπλέον, η 1η στρατιά και στρατιωτικές μονάδες στη Θεσσαλία τέθηκαν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται στην περίπτωση ανάλογων δυστυχημάτων.

Νωρίτερα γινόταν λόγος για 25 εξ αυτών σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Στην επιβατική αμαξοστοιχία IC 62, που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες, σύμφωνα με την εταιρεία Hellenic Train, η οποία εξήγησε πως από τους 430 ανθρώπους που είχαν επιβιβαστεί σε αυτή στην Αθήνα αποβιβάστηκαν περίπου 80 στη Λάρισα.

Στην εμπορευματική αμαξοστοιχία, κατά πληροφορίες, επέβαιναν τρεις άνθρωποι.

Τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν έχουν πραγματικά διαλυθεί.

Πηγή: iefimerida.gr