ΚΟΣΜΟΣ

Αναταραχή στις ιταλικές αγορές εν όψει ετυμηγορίας

Ημέρα της κρίσεως για την Ιταλία η σημερινή, καθώς αναμένεται η ετυμηγορία των Βρυξελλών επί του ιταλικού προϋπολογισμού, τον οποίο η Ρώμη αρνείται επίμονα να αλλάξει. Με δεδομένο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις σχέσεις Ε.Ε.-Ιταλίας, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων τράβηξαν ξανά την… ανηφόρα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ενδεχόμενη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των ιταλικών τραπεζών.

Στο κάδρο μιας εν δυνάμει μεγαλύτερης αναταραχής μπαίνει μάλιστα και η Ισπανία, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες αν τελικά η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ θα καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2019.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε κάποια στιγμή χθες στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα, στο 3,71%, ενώ οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 2,43%, στο χαμηλότερο επίπεδο της διετίας.

Τα ιταλικά spreads -η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου- έφθασαν έως τις 335 μονάδες βάσης, επίπεδο το οποίο είναι επίσης το υψηλότερο εδώ και έναν μήνα.

Νοβότνι και Νουί αποκλείουν επέκταση

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησαν πάντως να υποβαθμίσουν το ενδεχόμενο επέκτασης του «ιταλικού συνδρόμου». Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως η Ιταλία δεν εγκυμονεί άμεσο οικονομικό κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Επίσης η Ντανιέλ Νουί, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, είπε πως η άνοδος των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα δεν είναι τόσο μεγάλη για να προκαλέσει ανησυχία για την οικονομική κατάσταση των ιταλικών τραπεζών.

«Δεν είναι η περίπτωση μιας άμεσης οικονομικής απειλής. Είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα», είπε ο Νοβότνι σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη. «Υπάρχει κάποια ευαισθησία των αγορών απέναντι στους δημοσιονομικούς στόχους της ιταλικής κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά της η Νουί, μιλώντας στην Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. «Μέχρι στιγμής δεν έχει επεκταθεί σε άλλες δικαιοδοσίες και δεν νομίζω πως έχει φθάσει σε επίπεδο στο οποίο υπάρχει σοβαρό ζήτημα ανησυχίας για τις τράπεζες», πρόσθεσε.

Φόβοι για «μαύρη τρύπα» στις τράπεζες

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δισεκατομμύρια ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά τους αν η αναταραχή στην αγορά ομολόγων συνεχιστεί.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι αναταράξεις που προκαλεί η ευρω-ιταλική διελκυστίνδα για τον προϋπολογισμό, επηρεάζουν και την ισπανική αγορά ομολόγων, με την Ισπανία να αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα προϋπολογισμού, αν και διαφορετικό από αυτό της Ιταλίας.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε έως το 1,67%, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα, λόγω των αμφιβολιών για το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση μειοψηφίας να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2019. Ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Μάιο του 2019, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας Radobank σε σημείωμά τους.

Στον αντίποδα, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,346%, χαμηλότερο επίπεδο περισσότερο των τριών εβδομάδων.

Ζητείται λύση στην κρίση με την Ε.Ε.

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να απορρίψουν ξανά σήμερα τον ιταλικό προϋπολογισμό. Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε στο ραδιόφωνο Rai 1 πως μπορεί να βρεθεί λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, αλλά τόνισε για μία ακόμη φορά πως τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν δεν θα αλλάξουν. «Δεν γνωρίζω το τι η Ε.Ε. θα αποφασίσει, αν είναι όμως ανοικτοί στον διάλογο, μία λύση -η οποία δεν θα εμπεριέχει την απόσυρση των βασικών μέτρων του προϋπολογισμού- μπορεί να βρεθεί», επισήμανε ο Ντι Μάιο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε θα συναντηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μία ακόμη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στις σχέσεις Ιταλίας-Ε.Ε.

Του Μωυσή Λίτση-naftemporiki.gr