ΕΛΛΑΔΑ

Αναβαθμίζεται το τυφέκιο – ορόσημο του ελληνικού στρατού

Ένας σημαντικός αριθμός αλλαγών έρχεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον οπλισμό τους, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση του τυφεκίου G3A3, ενός όπλου – ορόσημου και των τριών κλάδων των Ε.Δ., ενώ εξετάζεται η αντικατάσταση και των φορτηγών γενικής χρήσης «Steyr» -των γνωστών σε όλους Στάγιερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΘΑ η αναβάθμιση του υφιστάμενου φορητού οπλισμού σε μονάδες του Στρατού και δη του G3A3 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών, με την α’ φάση του εν λόγω εγχειρήματος να έχει ολοκληρωθεί.

Στόχος του ΓΕΣ, σε πρώτη φάση, είναι ο εξοπλισμός των Ταγμάτων Προκαλύψεως και ακολούθως σε δεύτερο χρόνο των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων.

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα έχει το αναβαθμισμένο G3, σε σχέση με το «παλιό», με βάση τις έως τώρα πληροφορίες αυτές θα περιλαμβάνουν: νέο πτυσσόμενο κοντάκι, ράγα τύπου Picatinny, λαβή στην θέση του χειροφυλακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση καλύτερη ακρίβεια πυρών και ειδική θέση για σκοπευτικα τύπου red dot την ημέρα.

Το G3 είναι τυφέκιο μάχης, διαμετρήματος 7.62mm, το οποίο λειτουργεί με το σύστημα της επιβραδυνόμενης οπισθοδρόμησης και συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου. Αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία Heckler & Koch σε συνεργασία με την ισπανική κρατική CETME. Η παραγωγή του ξεκίνησε αρχικά το 1941 από τη γερμανική κρατική βιομηχανία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από τη H&K, καθώς και από βιομηχανίες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας (από την ΕΒΟ) και πολλών ακόμη χωρών οι οποίες παράγουν το όπλο κατόπιν αδείας. Σημεεώνεται πως οι χώρες που χρησιμοποιούν το G3 ξεπερνούν τις 60.

Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με την Heckler & Koch για την κατασκευή, από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), των τυφεκίων G3A3 και G3A4. Οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού άρχισαν να εξοπλίζονται με αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αρχικά χορηγήθηκαν στην πλειονότητα των μονάδων, με εξαίρεση αυτές των Ειδικών Δυνάμεων και του Δ΄ Σ.Σ., οι οποίες συνέχισαν να χρησιμοποιούν τυφέκια FN, καθώς και κάποιες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίες έφεραν αμερικανικό οπλισμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αντικαταστάθηκε και ο οπλισμός του Δ΄ Σ.Σ. από τυφέκια G3.

Σήμερα τα G3 χρησιμοποιούνται από όλες σχεδόν τις μονάδες των Σωμάτων και του Εσωτερικού που χρησιμοποιούν τυφέκια FN. Το G3A3 φέρεται από τους στρατιώτες και το G3A4 από τους υπαξιωματικούς και (από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα) τους κατώτερους αξιωματικούς και σε στρατιώτες που έχουν ειδικότητα πλήρωμα άρματος (πυροβολητές, οδηγοί, γεμιστές, αρχηγοί).

Τέλος εποχής για τα Στάγιερ;

Τα φορτηγά Steyr 680 (επίσης Steyr 680M και Στάγιερ Μαραθών) είναι ένας τύπος φορτηγού της εταιρείας Steyr που χρησιμοποιήθηκε από τον ελληνικό στρατό, ωστόσο η «υπέρ του δέοντος» χρησιμοποίηση και η παλαιότητα καθιστούν αναγκαία την αντικατάστασή τους.

Τα Στάγιερ κατασκευαζόταν και στην Ελλάδα το διάστημα 1972 – 1984 από την ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ (σήμερα ΕΛΒΟ) με την ηλικία τους να ξεπερνάει τα 40 έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού και θεωρεί αναγκαία την απόκτηση φορτηγών γενικής χρήσης μικρότερης ηλικίας.

Του Γιώργου Φωκιανού-naftemporiki.gr