ΚΟΣΜΟΣ

«Έφυγε» στα 93 της η γυναίκα πίσω από το διάσημο «Φιλί» στο Παρίσι του Robert Doisneau

«Έφυγε» στα 93 της η γυναίκα πίσω από το διάσημο «Φιλί» στο Παρίσι του Robert Doisneau

Η Φρανσουάζ Μπορνέ, η γυναίκα στην εμβληματική φωτογραφία του «Φιλιού» που τράβηξε ο αλησμόνητος Γάλλος φωτογράφος Ρομπέρ Ντουανό (Robert Doisneau), πέθανε σε ηλικία 93 ετών μετά από οικιακό ατύχημα στην πόλη Εβρέ της Νορμανδίας, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μπορνέ ήταν η πρωταγωνίστρια ενός από τα διασημότερα φιλιά του περασμένου αιώνα, που συνέλαβε ο καλλιτεχνικός φακός του Ντουανό μπροστά από το Δημαρχείο του Παρισιού το 1950 (‘Le Baiser de l’Hotel de Ville’) και το οποίο έχει αναπαραχθεί χιλιάδες φορές σε καρτ ποστάλ και περιοδικά.

«Έφυγε» στα 93 της η γυναίκα πίσω από το διάσημο «Φιλί» στο Παρίσι του Robert Doisneau

Τραβηγμένη στα μέσα του περασμένου αιώνα κοντά στο Δημαρχείο του Παρισιού, η ασπρόμαυρη φωτογραφία δείχνει έναν άνδρα και μια γυναίκα να φιλιούνται περιτριγυρισμένοι από περαστικούς. Η εμβληματική φωτογραφία -σύμβολο αγάπης και ειρήνης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – τραβήχτηκε για το περιοδικό «Life», που έκανε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον «έρωτα στο Παρίσι» και έκανε το γύρο του κόσμου.

To παρασκήνιο της φωτογραφίας του «φιλιού»

Στο τρυφερό ενσταντανέ του φιλιού τη Μπορνέ αγκαλιάζει ο τότε φίλος της και συμφοιτητής της, ο ηθοποιός Ζακ Καρτό. Ο Ντουανό ανακάλυψε το ζευγάρι σε μια καφετέρια και δέχθηκαν να ποζάρουν στο φακό του για το ποσό των 500 φράγκων.

«Ήμουν με τον εραστή μου. Συνεχίζαμε να φιλιόμαστε. Φιλιόμασταν όπου βρισκόμασταν διαρκώς. Ο Ρομπέρ Ντουανό ήταν στο μπαρ και μας ζήτησε να του ποζάρουμε», εξήγησε η πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας πέρυσι στη La Dépêche d’Évreux.

Λίγο καιρό μετά το «φιλί» το ζευγάρι χώρισε, η Μπορνέ παντρεύτηκε κάποιον άλλο, αλλά η φωτογραφία βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης μετά την αναδημοσίευσή της το 1988 από το γαλλικό πολιτιστικό περιοδικό Telerama. Αρκετά ζευγάρια υποστήριξαν ότι απεικονίζονταν στη φωτογραφία και πήγαν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα, αλλά δεν δικαιώθηκαν.

Η Μπορνέ επιβεβαιώθηκε ότι ήταν η εικονιζόμενη στο «Φιλί», αλλά δεν πήρε χρήματα για τα δικαιώματα, επειδή το πρόσωπό της δεν διακρινόταν στη φωτογραφία καθώς το σκέπαζε εκείνο του συντρόφου της. Εκείνη την εποχή είχε δηλώσει εξοργισμένη με τους ισχυρισμούς των άλλων ζευγαριών: «Ήταν σαν να μου έκλεψαν τις αναμνήσεις μου. Κι ήταν ευχάριστες, τρυφερές αναμνήσεις των νεανικών μου χρόνων».