ΤΕΧΝΕΣ

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Νίκος Αντύπας

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Νίκος Αντύπας

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ Νίκος Αντύπας, από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Ήταν ιστορικό στέλεχος των Socrates, ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς και τραγουδιστές, όπως τους Χάρης και Πάνος Κατσιμίχα, Νάνας Μούσχουρη, Λίνα Νικολακοπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Χαρούλα Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη κ.ά.

Στην ελληνική δισκογραφία μπήκε ως ντράμερ, με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και ύστερα των διάσημων Socrates (Drank the Conium).

Το 1985, κυκλοφόρησαν τα «Ζεστά ποτά» των αδερφών Κατσιμίχα, σε ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα, με την συμβολή του μέχρι τότε κιθαρίστα των Socrates, Γιάννη Σπάθα. Το 1991 ο Νίκος Αντύπας ανέλαβε την ενορχήστρωση του δίσκου «Μένω εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Socrates

Η δουλειά, όμως, που σημάδεψε την καριέρα του ήταν το 1997 ο δίσκος «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, με ερμηνεύτρια την Πρωτοψάλτη. Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια επιτυχία ενώ το 1998 παρουσιάζεται και με τη μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Είχε προηγηθεί, το 1992, το επίσης επιτυχημένο Δι’ ευχών, και πάλι με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, αυτή τη φορά με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου.

Ακολούθησε, το 1994, το «Έϊ!» με την Χαρούλα Αλεξίου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άρη Δαβαράκη και της ίδιας της Αλεξίου.

Το πρώτο του σόλο άλμπουμ, με τίτλο «Θεατής», κυκλοφόρησε το 1998 με τις συμμετοχές του Γιάννη Κότσιρα και της Έλλης Πασπαλά σε δύο από τα τρία τραγούδια του δίσκου. Το 2001 διασκεύασε το «Mad about you» του Sting για τον δίσκο του Γιώργου Νταλάρα «Η άσφαλτος που τρέχει». Στα τέλη του 2002 κυκλοφόρησε και το «Οπωσδήποτε παράθυρο», μια από κοινού δουλειά με τον Γιάννη Σπάθα, βασισμένη στην παράστασή τους Neapolis και σε στίχους Λ. Νικολακοπούλου. Το 2006 συμμετείχε συνθετικά στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Νάνας Μούσχουρη με τίτλο «Μόνη περπατώ». Το 2008 έγραψε τον δίσκο της Καίτης Γαρμπή «Καινούργια εγώ».

Στην καριέρα του συνεργάστηκε, είτε ως συνθέτης είτε ως ενορχηστρωτής, με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, μεταξύ άλλων, τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μπάση, Ελεωνόρα Ζουγανέλη κ.ά.