ΣΠΟΡ

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σαράφης (ΒΙΝΤΕΟ)

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σαράφης

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του ΠΑΟΚ αλλά και ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά τον χαμό του Σταύρου Σαράφη. Ο «Καίσαρας» «έφυγε» από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης (13/10) σε ηλικία 72 ετών, σκορπίζοντας τη θλίψη σε όσους τον γνώρισαν, είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά, έχοντας δώσει «μάχη» σε νοσοκομείο από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

O Σταύρος Σαράφης διήνυσε τη σπουδαία επαγγελματική του καριέρα στον «Δικέφαλο του Βορρά» και αφότου αποχώρησε, συνέχισε να συνδέει τη ζωή του με τον ΠΑΟΚ. Παραμένει, φυσικά, ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της ομάδας με 168 γκολ σε 433 παιχνίδια. Από αυτά, τα 136 αφορούν στο πρωτάθλημα, τα 26 το Κύπελλο Ελλάδας και τα έξι επετεύχθησαν σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Εχει πανηγυρίσει το πρωτάθλημα της περιόδου 1975-76 και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1971-72 και 1973-74).

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: ΕΦΥΓΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

«Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για όλους μας», ήταν η πρώτη αντίδραση του άλλοτε συμπαίκτη του, Κούλη Αποστολίδη. «Θυμάμαι πάρα πολλά είτε εντός είτε εκτός γηπέδων από τον Σταύρο. Είχαμε πολύ καλή επαφή και μετά το τέλος των ποδοσφαιρικών μας χρόνων. Σαν να έφυγε ένα κομμάτι της ζωής μου», είπε με θλίψη.

Ο Σταύρος Σαράφης, άρχισε την καριέρα του από την Αναγέννηση Επανομής και στις 23 Νοεμβρίου του 1966, όταν συμπλήρωσε τα 16 του χρόνια, κλήθηκε για αγώνα της Ελληνικής Προεθνικής Ομάδας των Νέων. Το καλοκαίρι του 1967 σε ηλικία 17 ετών αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, όπου και έμεινε μέχρι το 1981 όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ηταν 26.08.1981 όταν ο ΠΑΟΚ τίμησε σε φιλικό παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδας τον Σταύρο Σαράφη. Περίπου 10.000 θεατές τον αποθέωσαν στην τελευταία του παράσταση. Ο ίδιος βγήκε από το γήπεδο στο 40΄του παιχνιδιού, καταφανώς συγκινημένος, αδυνατώντας να συνεχίσει.

ΓΚΟΥΕΡΙΝΟ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Από την πλευρά του, ο Νέτο Γκουερίνο μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε: «Είναι πολύ μεγάλη απώλεια για την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Πραγματικός επαγγελματίας και πραγματικός άνθρωπος». Και ο μέχρι πρότινος πρώτος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, συμπλήρωσε: «Μακάρι να βγουν τέτοιοι χαρακτήρες όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο αλλά και για όλη την κοινωνία γενικότερα».

Μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, ο Σαράφης ανέλαβε διάφορες θέσεις στον «Δικέφαλο του Βορρά». Έχει διατελέσει κατά καιρούς και υπηρεσιακός προπονητής (1988-89, 1993-94, 1995-96 και 1999-2000), ενώ συνέδεσε την ώριμη περίοδο της ζωής του με τον ρόλο του team manager και αρχηγού των «μικρών» του PAOK Academy, κυρίως στις ομάδες Κ17 και Κ15.

ΚΩΣΤΙΚΟΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Συντετριμμένος και ο Γιώργος Κωστίκος από την απώλεια του «Καίσαρα». «Ημασταν οικογενειακοί φίλοι. Διατηρήσαμε άριστες σχέσεις και αφού κρεμάσαμε τα παπούτσια μας. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωστίκος για να καταλήξει: «Η Ιστορία του ΠΑΟΚ είναι γραμμένη πάνω στον Σταύρο Σαράφη».

Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, ο Σαράφης είχε από τις 19 Ιουλίου 1969, όταν και έκανε το ντεμπούτο του στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Αυστραλίας, μέχρι τον τελευταίο του αγώνα το 1977, συνολικά 32 συμμετοχές και επτά τέρματα.

Κατέκτησε επίσης, την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1972 με την Εθνική ομάδα, ενώ αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1968, καθώς και στην Εθνική Ελπίδων, με την οποία το 1969 κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο.

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σαράφης