ΤΕΧΝΕΣ

Έφυγε από τη ζωή η Τζέιν Μπίρκιν

Έφυγε από τη ζωή η Τζέιν Μπίρκιν

Ηθοποιός, μοντέλο, τραγουδίστρια αποτέλεσε σύμβολο των «swinging sixties». Ο γάμος με τον συνθέτη Τζον Μπάρι και η γνωριμία με τον Σερζ Γκενσμπούργκ η οποία την καθόρισε

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών η τραγουδίστρια, ηθοποιός, μοντέλο Τζέιν Μπίρκιν στο σπίτι της στο Παρίσι. Εικόνα και είδωλο των bohemians της δεκαετίας του 1960 και του 1970 αποτέλεσε μαζί με τον δεύτερο σύζυγο της Σερζ Γκενσμπούργκ, ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια του χώρου του θεάματος, εκτός ΗΠΑ.

Η Μπίρκιν είχε πρόσφατα ακυρώσει συναυλίες για λόγους υγείας. «Ήμουν πάντα αισιόδοξη και συνειδητοποιώ ότι χρειάζομαι ακόμα λίγο χρόνο για να μπορέσω ξανά στη σκηνή και μαζί σας», έγραψε σε μια δήλωση τον Μάιο.

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1946, μετακόμισε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πολιτογραφημένη Γαλλίδα, διατήρησε πάντα τη βρετανική προφορά της και τον άμεσα αναγνωρίσιμο τόνο της φωνής της. Η Parisien την είχε χαρακτηρίσει «αγαπημένη Αγγλίδα των Γάλλων».

Άρχισε την καριέρα της στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960 ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε μικρούς ρόλους στο «Blowup» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1966), η εμφάνισή της σε μια σκηνή (φαίνεται γυμνή) προκάλεσε σκάνδαλο στην πατρίδα της, και στο «Kaleidoscope» του Τζακ Σμάιτ (1966). Εκείνη την εποχή συνάντησε τον συνθέτη Τζον Μπάρι (συνθέτης της μουσικής 11 ταινιών της σειράς Τζέιμς Μποντ), ο οποίος τον ενθάρρυνε να κάνει καριέρα ως τραγουδίστρια και τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών.

Το 1967, μετά την αποτυχία του γάμου και τη γέννηση της κόρης της Κέιτ, ο σκηνοθέτης Πιερ Γκριμπλά την κάλεσε στη Γαλλία σε οντισιόν για τη νέα ταινία του «Slogan», στην γνώρισε τον Σερζ Γκενσμπούργκ, ήδη γνωστός τότε στη Γαλλία.

Η σχέση με τον Γκενσμπούργκ ήταν καθοριστική. Αποτέλεσαν διάσημο ζευγάρι της παριζιάνικης καλλιτεχνικής ζωής και έγιναν διάσημοι το 1969 με το άλμπουμ «Jane Birkin / Serge Gainsbourg», ιδιαίτερα με το τραγούδι «Je t’aime … moi non plus», που είχε παγκόσμια επιτυχία. Το 1971 γεννήθηκε η κόρη τους Σαρλότ, επίσης διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Μετά τη διάλυση της σχέσης το 1981, συνέχισε την καριέρα της ως τραγουδίστρια και ηθοποιός με άλμπουμ όπως το «Baby Alone in Babylone» το 1983 και το «Amour des Feintes» το 1990, αμφότερα σε στίχους και μουσική του Γκενσμπούργκ.