ΖΩΗ

Ένα στυλό, μια κόλα χαρτί και τρεις προτάσεις ενισχύουν την παραγωγικότητα

Οφέλη σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, αλλά και την παραγωγικότητα, δίνει μια πρωινή συνήθεια, αρκεί κανείς να γράψει με στυλό και χαρτί τρεις προτάσεις τη μέρα, σύμφωνα με τον συγγραφέα Νιλ Πασρίκα.

1. «Θα εστιάσω σε…»

Ο συγγραφέας άρχισε να γράφει μια μόνο προτεραιότητα για κάθε μέρα, σε μια στιγμή που ένιωσε αναστατωμένος από τη λίστα υποχρεώσεών του. Η άσκηση όχι μόνο του χάρισε σαφήνεια σχετικά με τις προτεραιότητές του, αλλά τον βοήθησε να σπάει μεγαλύτερα έργα σε μικρότερα κομμάτια, προκειμένου να είναι ευκολότερα διαχειρίσιμα.

2. «Είμαι ευγνώμων…»

Τουλάχιστον θεωρητικά, η απλοποίηση της λίστας υποχρεώσεων πρέπει να καταλαγιάσει το άγχος. Αλλά αποδεικνύεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι συντονισμένος εδώ και εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης απέναντι στις απειλές που αντιμετωπίζει. Η επαγρύπνηση, άλλωστε, κράτησε ζωντανούς τους ανθρώπους στην άγρια φύση.

Η επιστήμη είναι πολύ ξεκάθαρη ως προς το αντίδοτο αυτής της τάσης: ευγνωμοσύνη. Όπως η γυμναστική χτίζει τους μυς, το να ωθεί κανείς τον εαυτό του να παρατηρεί θετικά στοιχεία εκπαιδεύει τον εγκέφαλό του, βελτιώνοντας τα επίπεδα αισιοδοξίας και ηρεμίας. Πρόκειται σύμφωνα με τον συγγραφέα για μια προπόνηση ψυχικής υγείας, αρκεί να συμπληρώνει κανείς αυτήν την πρόταση κάθε μέρα.

3. «Θα αφήσω…»

Μελέτες διαπιστώνουν ότι όσο περισσότερο συγχωρούμε τις αποτυχίες μας, τόσο πιο πιθανό είναι να προχωρήσουμε με θετική ενέργεια. Επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι το να είσαι ανοιχτός ως προς τα ελαττώματα σου δεν σε κάνει απλώς πιο ευτυχισμένο και παραγωγικό. Μπορεί επίσης να σε κάνει πιο ισχυρό και δημιουργικό. Γι ‘αυτό, σταματήστε να χτυπάτε τον εαυτό σας για αναπόφευκτα ανθρώπινα λάθη.

Με πληροφορίες από Inc.com