ΚΟΣΜΟΣ

Ένας στους δύο Αμερικανούς πιστεύει στα φαντάσματα

Σχεδόν οι μισοί πολίτες αποδέχονται την ύπαρξή τους, ενώ το 25% λέει ότι έχει δει τουλάχιστον ένα

Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς πιστεύει ότι υπάρχουν φαντάσματα, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, συμπεραίνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διαιρεμένη χώρα ανάμεσα σε πολίτες με δύο εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύει στην ύπαρξη φαντασμάτων φέρεται να έχει πενταπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αύξηση 400%. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο ισχυρισμός του ενός τετάρτου (25%) των Αμερικανών ότι όχι μόνο πιστεύουν στα φαντάσματα, αλλά έχουν δει κιόλας τουλάχιστον ένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τον δικό της ρόλο φαίνεται να έχει παίξει και μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της δεκαετίας του 1980, το «Ghostbusters», όπως εκτιμάται στην Αμερική.

Παράλληλα μεγάλη άνοδο έχουν οι μεταφυσικές ανησυχίες των Αμερικανών, παρά την κάμψη της δημοτικότητας των θρησκειών στις ΗΠΑ. Αυτό πιστοποιούν οι αυξήσεις στην κυκλοφορίας περιοδικών περί μεταφυσικών θεμάτων, ο πολλαπλασιασμός ιστοσελίδων με αντίστοιχο περιεχόμενο, κλπ.

Η επέκταση του Ίντερνετ έχει επίσης παίξει τον ρόλο της, καθώς επιτρέπει σε όσους πιστεύουν σε φαντάσματα να βρουν με ασφάλεια ομοϊδεάτες τους, χωρίς να προκαλέσουν γέλωτα και ειρωνεία όπως στη συμβατική επικοινωνία των ανθρώπων. Η αμοιβαία αποδοχή οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των αποδεκτών αυτών των θεωριών αλλά και στην παγίωσή τους.

Επίσης το Ίντερνετ επιτρέπει τη μετάδοση ψευδών αλλά αληθοφανών ειδήσεων που αποκτούν ένα κάποιο κύρος όταν λαμβάνουν ηλεκτρονική μορφή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή φημολογία, από στόμα σε στόμα.

Όμως ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας επί αυτής της πεποίθησης βοηθάει και στην κατανόηση του γενικότερου διχασμού στη χώρα που αποτυπώθηκε τόσο στην πολωτική εκλογική αντιπαράθεση του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ όσο και στο ποσοστό ελάχιστα άνω του 50% που έχει εμβολιαστεί στη χώρα με τη μεγαλύτερη αφθονία εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: CNN