ΤΕΧΝΕΣ

Άντζελο Μπανταλαμέντι: Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός συνθέτης και συνεργάτης του Ντέιβιντ Λιντς

Άντζελο Μπανταλαμέντι: Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός συνθέτης και συνεργάτης του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Άντζελο Μπανταλαμέντι ήταν Αμερικανός συνθέτης, γνωστός για τη μουσική που έγραψε για κινηματογραφικές ταινίες και την τηλεόραση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφυγε από τη ζωή η Τζούλι Κρουζ

Ο σπουδαίος συνθέτης Άντζελο Μπανταλαμέντι, ο οποίος δημιούργησε συναρπαστική μουσική για τα έργα του Ντέιβιντ Λιντς «Twin Peaks», «Blue Velvet» και «Mulholland Drive», πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Όπως ανακοίνωσε η ανιψιά του, ο κορυφαίος δημιουργός έφυγε από τη ζωή από φυσικά αίτια την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«The Straight Story»: Η ανθρώπινη κι ολότελα διαφορετική ταινία του Ντέιβιντ Λιντς

Μπανταλαμέντι και Ντέιβιντ Λιντς έγιναν στενοί φίλοι και συνεργάτες, δουλεύοντας μαζί στα «Blue Velvet», «Twin Peaks», «Wild at Heart», «Twin Peaks: Fire Walk With Me», «Lost Highway», «The Straight Story» και «Mulholland Drive». Ο συνθέτης εμφανίστηκε, επίσης, στην μεγάλη οθόνη ως ο γκάνγκστερ Luigi Castigliane που αγαπά τον καφέ στο «Mulholland Drive» και έπαιξε πιάνο με την Ιζαμπέλα Ροσελίνι στο «Blue Velvet».

Άντζελο Μπανταλαμέντι: Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός συνθέτης και συνεργάτης του Ντέιβιντ Λιντς

Στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του, ο Μπανταλαμέντι συνεργάστηκε επίσης με τους Nina Simone, David Bowie, Paul McCartney, Shirley Bassey, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, Tim Booth, Pet Shop Boys και LL Cool J, ενώ συνέθεσε το μουσικό θέμα της λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Όπως γράφει ο Guardian, η πρώτη του συνεργασία με τον Λιντς ήταν το 1986 στο «Blue Velvet», όταν προσελήφθη σαν δάσκαλος φωνητικής για την Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Ο Λιντς του ζήτησε να γράψει μια μελωδία για τη μουσική επένδυση, λέγοντάς του «άφησέ την να επιπλέει σαν τις παλίρροιες του ωκεανού, κάνε την να συλλέγει χώρο και χρόνο, να είναι διαχρονική και ατελείωτη». Η μελωδία αυτή έγινε το τραγούδι Mysteries of Love, που ερμήνευσε η Julee Cruise.

Στη συνέχεια, ο Λιντς του ανέθεσε να γράψει τη μουσική της ταινίας, ζητώντας να είναι «σαν τον Σοστακόβιτς, να είναι πολύ Ρώσος, αλλά να είναι σκοτεινό και λίγο τρομακτικό». Ο Μπανταλαμέντι έγραψε τη μουσική για το μεγαλύτερο μέρος του «Twin Peaks» χωρίς να έχει δει ούτε ένα πλάνο. Το 2018, μίλησε για το θέμα της Laura Palmer, που έγραψε μαζί με τον Λιντς: «Ο Ντέιβιντ ήρθε στο μικρό μου γραφείο απέναντι από το Carnegie Hall και είπε: “Έχω αυτή την ιδέα για μια σειρά, το “Northwest Passage” … κάθισε δίπλα μου στα πλήκτρα και είπε: “Δεν έχω γυρίσει τίποτα, αλλά είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό δάσος, με μια κουκουβάγια στο βάθος και ένα σύννεφο πάνω από το φεγγάρι και τα δέντρα να φυσάνε πολύ απαλά” … είπε: “Ένα όμορφο προβληματισμένο κορίτσι βγαίνει από το δάσος, περπατώντας προς την κάμερα …” Έπαιξα τους ήχους που μου ενέπνευσε.

Οι νότες απλά βγήκαν. Ο Ντέιβιντ έμεινε άναυδος, όπως κι εγώ. Ανατρίχιασε και δάκρυσε: “Βλέπω το Twin Peaks. Το κατάλαβα” είπα, “Θα πάω σπίτι και θα το δουλέψω”. “Να το δουλέψεις; Μην αλλάξεις ούτε μια νότα”. Και φυσικά δεν το έκανα ποτέ”» ανέφερε.

Ο συνθέτης τιμήθηκε με Βραβείο Grammy καλύτερου ποπ ορχηστρικού για το μοτίβο του «Twin Peaks», ενώ το soundtrack έγινε χρυσό σε 25 χώρες.. Άλλα έργα στα οποία ο Μπανταλαμέντι υπέγραψε τη μουσική είναι τα κινηματογραφικά «Ατίθαση καρδιά», «Mulholland Drive», «The Straight Story», «Οι Ατελείωτοι Αρραβώνες», «Η Γραμματέας», καθώς και οι τηλεοπτικές σειρές «On the Air and Hotel Room». Επίσης, έγραψε μουσική για το βιντεοπαιχνίδι «Fahrenheit».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιζαμπέλα Ροσελίνι: Το «Μπλε Βελούδο» του σινεμά