ΤΕΧΝΕΣ

«Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά» – Θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή του Σταύρου Κουγιουμτζή

«Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά» - Θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή του Σταύρου Κουγιουμτζή

Ένας καλά κρυμμένος θησαυρός κι ένα μεγάλο μυστικό που κούρνιασε για χρόνια μέσα σε ένα παλιό ερειπωμένο σπίτι, οδήγησαν τον μικρό Σταύρο και τον φίλο του, σε μια απίστευτη μουσική περιπέτεια. Πρόκειται για το λαϊκό μουσικό παραμύθι «Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά» του Γιώργου Φρατζεσκάκη, εμπνευσμένο από τη ζωή του Σταύρου Κουγιουμτζή, που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, στο Θέατρο Σοφούλη, σε σκηνοθεσία της Παυλίνας Χαρέλα.

«Η ιστορία βασίζεται στη μυθοπλασία και σε κάποια αληθινά γεγονότα από τη ζωή του Σταύρου Κουγιουμτζή», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σκηνοθέτρια της παράστασης Παυλίνα Χαρέλα, και διευκρινίζει πως «ο ήρωάς μας άλλωστε, Σταυρός λέγεται στην παράσταση και αντί για τις γνωστές παιδικές μουσικές, ακούγονται πάρα πολύ όμορφα τραγούδια με ζωντανή μουσική, που όλοι αγαπήσαμε και θα μάθουνε και τα παιδιά από πολύ μικρά».

Αναφερόμενη στο μήνυμα της παράστασης, η κ. Χαρέλα σημείωσε ότι είναι η αγάπη. «Την αγάπη ζητάμε όλοι οι άνθρωποι και ίσως καμιά φορά χωρίς να το καταλαβαίνουμε, επειδή τη ζητάμε και τη θέλουμε, αν νιώσουμε ότι δεν την έχουμε, κάνουμε κακό στους άλλους. Δεν χρειάζεται να έχουμε πάντα την ανάγκη ότι δίνουμε και παίρνουμε. Ας δίνουμε την αγάπη και θα την εισπράξουμε αργά ή γρήγορα» υπογράμμισε.

Όλα ξεκίνησαν, όπως διευκρίνισε, από μια φιλική κουβέντα που είχε με τον Θανάση Γιώγλου, τον συγγραφέας του βιβλίου «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…». Ο τίτλος της παράστασης, έχει προκύψει από το γεγονός πως ο Σταύρος Κουγιουμτζής, σε όλα τα τραγούδια του «αναφέρεται σε πουλί, δηλαδή μπορεί να έχει τη λέξη πουλί ή κάποιο είδος πουλιού σε όλα τα τραγούδια του. Μάλιστα όταν του ζήτησα να το σχολιάσει είχε πει: “Αλήθεια δεν το έχω προσέξει”» επισήμανε η κ. Χαρέλα.

«Είναι ένα ταξίδι στη μουσική, μια γνωριμία των μικρών παιδιών με τον μεγάλο συνθέτη. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή και θα τα ακούσουν να παίζονται ζωντανά στη σκηνή από δύο ξεχωριστούς μουσικούς. Όλη η ομάδα είναι ξεχωριστή» σημείωσε ο σύμβουλος της παράστασης και βιογράφος του συνθέτη, συγγραφέας του βιβλίου «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…» Θανάσης Γιώγλου.

Η παράσταση «Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά» αναφέρεται στα αληθινά αισθήματα αγάπης και φιλίας και αναπαριστά στιγμές που όλοι κρατάμε μέσα μας κρυμμένες σαν παιδικές μνήμες. Είναι ένα έργο που «ξεδιπλώνεται» μέσα από τραγούδια, γέλιο και μυστήριο και συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια στη φτωχογειτονιά της Θεσσαλονίκης, οι στενές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, οι μυρωδιές, τα παιχνίδια παίρνουν θέση στη σκηνή του θεάτρου και παρασύρουν τους θεατές σε ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση «Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά» είναι ο Πλάτων Τσιπίδης, η Δήμητρα Βουτουρλή, η Αρετή Κακαράνη, η Ευδοξία Μαυρίδου, ο Θάνος Πραξιγάς, ο Γιώργος Τερζής και η Γεωργία Χλιάρα.

Μπουζούκι, ούτι, μπαγλαμά παίζει επί σκηνής ο Θάνος Πραξιγάς και κιθάρα, πιάνο και ακορντεόν ο Πλάτων Τσιπίδης.

Το θεατρικό έργο «Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά», σε σκηνοθεσία της Παυλίνας Χαρέλα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι Θεσσαλονικείς με ζωντανή μουσική, στο Θέατρο Σοφούλη, κάθε Κυριακή, στις 11:30, στο θέατρο Σοφούλη.