ΕΛΛΑΔΑ

Πόλος έλξης για τους τουρίστες το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Πόλος έλξης για τους τουρίστες το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες αποτελεί το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει 16 χρόνια λειτουργίας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.

Επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και από μακρινούς τόπους, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ επιλέγουν να το επισκεφτούν και να περιηγηθούν στα περισσότερα από 3.500 σπάνια εκθέματά του κάνοντας ένα ταξίδι στη φαρμακευτική ιστορία.

«Καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Τουρίστες από τη βόρεια Ελλάδα έως και την Κρήτη, αλλά και από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ισραήλ, τη Μ. Βρετανία, την Τουρκία και άλλες χώρες αναζητούν το Μουσείο και επιλέγουν να μάθουν για την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα πολύτιμα κειμήλιά του. Ταυτόχρονα έχουμε και πολλές ομαδικές επισκέψεις από σχολεία και ΙΕΚ», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.

Όπως λέει ο κ. Ευγενίδης, «χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ταξιδιώτη από τη Μ. Βρετανία, του οποίου η πτήση αναχώρησης από το αεροδρόμιο Μακεδονία είχε αναβληθεί εξαιτίας κακοκαιρίας. Κι εκείνος επέλεξε να επισκεφτεί το Μουσείο καθώς ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός».

Το Μουσείο περιλαμβάνει φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων και φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα. Επιπλέον οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800, βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα και χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με σπάνιες πληροφορίες, οι οποίες δίνουν το στίγμα της εκάστοτε εποχής.

Ιστορικής αξίας είναι και τα επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο Μουσείο. Προέρχονται από το φαρμακείο «Η Έλαφος» του Ζαφειρίου Σφύρα στον Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη. Ξεχωρίζει επίσης μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στην Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40. Μετά από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στον φαρμακοποιό Δημήτριο Πάνου, του οποίου ο γιος Μιχαήλ τα δώρισε στο μουσείο.

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας). Είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι δωρεάν.