ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση ημερολογίου – «Φύσηξε Βαρδάρης 2023: Τα τραγούδια του Βαρδάρη»

Ημερολόγιο - «Φύσηξε Βαρδάρης 2023: Τα τραγούδια του Βαρδάρη»

Το τέταρτο κατά σειρά θεματικό ημερολόγιο «Φύσηξε Βαρδάρης 2023» της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ παρουσιάζεται την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00 στην στοά της Αμερικάνικης Αγοράς (Μοναστηρίου 4 & Οδυσσέως).

Το ημερολόγιο επιμελείται ο Θωμάς Κοροβίνης και έχει ως θέμα «Τα τραγούδια του Βαρδάρη». Πρόκειται για μια πρωτότυπη πολυσυλλεκτική ατζέντα που στις σελίδες του φιλοξενεί εισαγωγικά κείμενα εκλεκτών λογοτεχνών για τα τραγούδια του Βαρδάρη, τα ιστορικά μπουζουκτσίδικα, τα καφέ αμάν, τα κάθε λογής κέντρα διασκέδασης της περιοχής που συνέβαλαν στη μυθολογία της Θεσσαλονίκης ως ερωτικής πόλης και του Βαρδάρη ως της πιο αμαρτωλής περιοχής των Βαλκανίων.

Προς χάριν της έκδοσης, σημαντικοί θεσσαλονικείς συνθέτες, τραγουδοποιοί και πλήθος μουσικών και ερμηνευτών-τριών προσέτρεξαν με δημιουργική διάθεση και μας χαρίζουν ένα τραγούδι για κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, το ημερολόγιο περιλαμβάνει μια μουσική συλλογή που αποτελείται από:

• 8 νέες εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών που αναφέρονται στον Βαρδάρη από τους Γιώργο Καζαντζή, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Παύλο Παυλίδη, Φώτη Σιώτα, τα μουσικά σχήματα, Πριγκηπέσσα, Ρουμπαγιάτ, Stringless, και τη μουσική ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας με τη συμμετοχή της Δέσποινας Παγιούλα.
• 3 πρωτότυπες συνθέσεις τωνΓιάννη Αγγελάκα, Θωμά Κοροβίνη και Κώστα Μακρυγιαννάκη και
• 2 πρώτες εκτελέσεις εμβληματικών τραγουδιών για τον Βαρδάρη όπως «Ο ξένος» του Αργύρη Μπακιρτζή και το εμβληματικότερο όλων το «Φύσηξε ο Βαρδάρης» του Νίκου Παπάζογλου.

Το κάθε ημερολόγιο περιλαμβάνει CD της μουσικής συλλογής καθώς και έναν μοναδικό κωδικό για την ακρόασή του από υπολογιστή ή smartphone.

Τρεις εξαίρετοι εικαστικοί ο Γιώργος Κεβρεκίδης, ο Αχιλλέας Μεσάικος και η Κατερίνα Στόικου συνδημιούργησαν το εξώφυλλο εμπνεόμενοι από φωτογραφίες γλεντιών στον Βαρδάρη και ακολουθώντας τους στίχους και τις μουσικές του album συνέδραμαν στο αισθητικό αποτέλεσμα του κάθε μήνα.

Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσολακίδης. Θα μιλήσουν εργαζόμενοι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και μέλη της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη», ο επιμελητής της έκδοσης, Θωμάς Κοροβίνης, ο Χρίστος Ζαφείρης (δημοσιογράφος – συγγραφέας) η Εύη Κουτρουμπάκη (φιλόλογος – συγγραφέας), ο Γιώργος Κεβρεκίδης (εικαστικός) και ο Γιώργος Τσιτιρίδης (δημοσιογράφος -συγγραφέας).

Θα παίξουν ζωντανά οι Stringless, Ρουμπαγιάτ, Πριγκηπέσσα, KώσταςΜακρυγιαννάκης, Παύλος Παυλίδης, Φώτης Σιώτας, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Γκαϊφύλλιας, Δέσποινα Παγιούλα.

Όλοι οι μουσικοί, συνθέτες και καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Τα έσοδα από την πώληση και αυτού του ημερολογίου θα διατεθούν από την «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» για δράσεις και παρεμβάσεις στην περιοχή του Βαρδάρη.

Καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίασης θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική από τη Smiyl και τον Σπύρο Κουζέλη.

Παρουσίαση ημερολογίου - «Φύσηξε Βαρδάρης 2023: Τα τραγούδια του Βαρδάρη»

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη. Βασικός άξονας λειτουργίας του Προγράμματος είναι η στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια, καθώς επίσης και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης με βάση τις αρχές της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας. Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Λίγα λόγια για την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και αποτελείται από μέλη του προγράμματος, προσωπικό, εθελοντές και εταίρους στο κοινωνικό πεδίο με σκοπό την από κοινού δράση για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της θρυλικής περιοχής του Βαρδάρη. Κεντρικός στόχος της ομάδας είναι η επανασύνδεση των μελών της με τον κοινωνικό τους χώρο, η υλοποίηση παρεμβάσεων μικρής κλίμακας για την βελτίωση της εικόνας του Βαρδάρη, η συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης καθώς και ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον της περιοχής του Βαρδάρη.