ΕΛΛΑΔΑ

Ο τουρισμός πρωταγωνιστεί στην υποδηλωμένη εργασία

Ο τουρισμός πρωταγωνιστεί στην υποδηλωμένη εργασία

Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Πρωταθλητής σε ό,τι αφορά την υποδηλωμένη εργασία αναδεικνύεται ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των πρώτων ελέγχων της Ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία δημοσιεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Ειδικότερα:

  • Η υποδηλωμένη εργασία είναι πρωταθλήτρια στον κλάδο μιας και οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που αφορά την μαύρη εργασία, δηλώνουν το προσωπικό 4ΩΡΑ, στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500€ για παραβίαση ωραρίου.
  • Τα στοιχεία από τον πρώην ΣΕΠΕ δείχνουν πως σε 8.468 ελέγχους καταγράφηκαν 2.327 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.922.553€. από αυτές οι 849 παραβιάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν τους πίνακες προσωπικού, δηλαδή την υποδηλωμένη εργασία. Μόνο για αυτές τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.922.260€.
  • Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν άλλες 164 παραβιάσεις για αδήλωτη εργασία με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 1.753.500€.

Το πρόβλημα θα γιγαντωθεί

Η ΠΟΕΕΤ επισημαίνει ότι αυτά τα πρώτα στοιχεία αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κι ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνουν την περίοδο του Πάσχα: «Γίνεται λοιπόν σε όλους αντιληπτό πως εν όψει της σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει το πρόβλημα θα γιγαντωθεί» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία γνωστοποιεί επίσης ότι έχει στείλει ήδη στην επιθεώρηση εργασίας τις πρώτες καταγγελίες για τις επιχειρήσεις που παρανομούν και δεσμεύεται ότι θα δημοσιοποιεί κάθε νέο στοιχείο.

«Καλούμε τους εργοδοτικούς φορείς του κλάδου μας να συστήσουν στα μέλη τους την καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Εργατικής Νομοθεσίας καθώς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντείνουν τους ελέγχους, καθώς η Τουριστική σεζόν ξεκίνησε και οι παραβάσεις θα υπερδιπλασιαστούν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ.