ΖΩΗ

Μαθητές έριξαν το «Τείχος του Βερολίνου» στη Θεσσαλονίκη!

Διατράνωσαν «ποτέ πια τείχη» στη Νέα Παραλία

Τρεις μέρες πήρε στους μαθητές της Γερμανικής Σχολής και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να φτιάξουν το δικό τους …”Τείχος του Βερολίνου” απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να το …γκρεμίσουν.

Το “σύνθημα” για να πέσει το διαφορετικό αυτό τείχος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης για να τιμηθεί η επέτειος των 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, έδωσαν η Γερμανίδα πρόξενος Σιμπίλα Μπέντιγκ (Sibylla Bendig) και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ρίχνοντας συμβολικά ένα κομμάτι του. Φορώντας λευκά μπλουζάκια με το σύνθημα “Το Τείχος Πέφτει” στην πλάτη, η Γερμανίδα πρόξενος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έσπρωξαν ένα κομμάτι του τείχους, που έστεκε στο μέσο αυτού ως άλλη πύλη, και στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω του δηλώνοντας μ’ αυτή την κίνηση, αυτό που νωρίτερα είχαν εκφράσει με λόγια: “ποτέ πια τείχη”!

“Είναι μια χαρούμενη ημέρα. Τριάντα χρόνια πριν, το Τείχος του Βερολίνου δεν γκρεμίστηκε, απλώς άνοιξε. Ήταν μια τυχερή ημέρα στην ιστορία της Γερμανίας, την οποία τιμούμε σήμερα, εδώ” ανέφερε η κ. Μπέντιγκ, σε δηλώσεις της λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. “Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι είμαστε ευγνώμονες που η γερμανική ενότητα επιτεύχθηκε ειρηνικά. Μια ειρηνική επανάσταση, ένα ειρηνικό άνοιγμα του Τείχους και μια ειρηνική επανένωση της Γερμανίας με τη βοήθεια των φίλων μας” τόνισε η Γερμανίδα πρόξενος.

Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της συμμετοχής των μαθητών σε μια τέτοια εκδήλωση, επισημαίνοντας πως για τα παιδιά είναι σημαντικό να γνωρίζουν την Ιστορία για να ξέρουν πως είναι εφικτό κάτι σαν αυτό που συνέβη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας. “Εγώ δεν φανταζόμουν ποτέ ότι η Γερμανία θα επανενωθεί κι όμως έγινε!” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Είναι σημαντικό να πέφτουν τείχη, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων” υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. “Σήμερα γιορτάζουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην ιστορία της Ευρώπης, την πτώση ενός τείχους μίσους, ενός τείχους της ντροπής. Εκείνο που μπορώ να πω είναι, στο μέλλον να μην υπάρχουν ποτέ τέτοια τείχη” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζέρβας.

“Ελευθερία”, “Ειρήνη”, “Αγάπη, όχι Μίσος” ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που έγραψαν οι μαθητές πάνω στο ομοίωμα του Τείχους του Βερολίνου, που χτίστηκε από ελαφρύ δομικό υλικό, το οποίο φάνηκε να καταρρέει σαν “χάρτινος πύργος”, όταν τα παιδιά άρχισαν να πέφτουν με δύναμη πάνω του και να χοροπηδούν με χαρά.

“Χτίσαμε αυτό το τείχος μαζί με τους μαθητές μας κι όπως άρχισε να ορθώνεται, για τα παιδιά ήταν σαν φυλακή. Αισθάνθηκαν πώς ήταν να ζεις τότε· σαν σε φυλακή. Δεν θα θέλαμε να έχουμε ξανά κάτι τέτοιο, όπως πριν από 30 χρόνια” εξηγούσε, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης Αλεξάντερ Φίερινγκ (Alexander Viering).

Το “παρών” στη σημερινή εκδήλωση, στην ηλιόλουστη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, έδωσαν ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών και πλήθος κόσμου, με τους “πρωταγωνιστές” να είναι τα παιδιά!