ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επαναλοιμώξεις δύο στα 10 νέα κρούσματα – Χιλιάδες με πυρετό στα σπίτια τους

Κορωνοϊός: Επαναλοιμώξεις δύο στα 10 νέα κρούσματα – Χιλιάδες με πυρετό στα σπίτια τους

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η εξάπλωση του 6ου πανδημικού κύματος στην Ελλάδα όπου σε κάθε 10 νέα κρούσματα, τα δύο αφορούν σε επαναλοιμώξεις.

Η κατάργηση των μέτρων τους τελευταίους μήνες, και κυρίως η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, έδωσε την ευκαιρία στην Όμικρον να αυτοσχηματιστεί σε ένα μοριακό εργαστήριο από το οποίο ξεπήδησαν επικίνδυνες υποπαραλλαγές, εκτοξεύοντας σε αριθμούς ρεκόρ τις νέες μολύνσεις.

Λίγο προτού ξεκινήσει ο μεγάλος όγκος των θερινών αδειών, και ενώ στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού που νόσησε από τον ιό, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τον πραγματικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, καθώς σημαντική μερίδα εκείνων που νοσούν για πρώτη φορά ή που νοσούν για δεύτερη ή τρίτη φορά, δεν δηλώνουν το θετικό τεστ ή ακόμη χειρότερα, δεν υποβάλλονται καθόλου σε τεστ.

Έτσι, την ώρα που οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν δομικά στοιχεία της φυσιολογίας του ιού, που χτυπά το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μία, δύο και τρεις φορές, ο κοινωνικός ιστός δείχνει σημάδια αποδιάρθρωσης, που δεν συνάδουν με την κανονικότητα που υποσχόταν ο αχός από την παρασκευή αντιικών εμβολίων.

Στους χώρους εργασίας, με τα κλειστά παράθυρα και τα κλιματιστικά στο φουλ, οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, ρίχνουν σαν… τις μύγες τους εργαζόμενους.

‘Ολο και περισσότεροι αναγκάζονται να μένουν σπίτι εξαιτίας έντονων συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πυρετό, ενώ αρκετοί επίσης αναβάλλουν την ημερομηνία έναρξης των διακοπών τους λόγω της νόσησης.

Πίεση ξανά στο ΕΣΥ

Παράλληλα, διαπιστώνεται απορρύθμιση στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, μαρτυρώντας τον νέο κύκλο πίεσης στο ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα, «ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς (16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς (19% εβδομαδιαία μεταβολή)». Επιπρόσθετα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 ενώ οι θάνατοι της τελευταίας εβδομάδας εκτιμώνται συνολικά σε 171 (ή 16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού).