ΕΛΛΑΔΑ

Ισοπέδωσε και τις 600 μονάδες… το τραπεζικό ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο

Πτώση 6,34% για τον τραπεζικό δείκτη. Στα 3,95 δισ. υποχώρησε η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Κρανίου… τόπο θύμιζε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον MSCI, τη διεθνή αβεβαιότητα, την πολιτική αστάθεια και το “βουνό” των NPLs των ελληνικών τραπεζών να έχουν δημιουργήσει το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από τις 600 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,91% στις 593,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 615,22 μονάδων (-0,32%) και 592,70 μον. (-3,97%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,24%, στις 1.548,58 μονάδες, ενώ στο -1,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 967,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,34% στις 409,08 μονάδες.

Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποχώρησε σήμερα στα 3,95 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους άγγιζε τα 8,7 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έφτασε χθες τα 916 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 977 εκατ. ευρώ, ενώ της Πειραιώς είναι στα 410,4 εκατ. ευρώ και της Alpha Bank στο 1,65 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πανωλεθρία, αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, οι οποίοι ναι μεν ανέμεναν ότι οι 600 μονάδες θα ήταν εύκολα διασπάσιμες, αφού χάθηκε η στήριξη των 610 μονάδων, αλλά δεν περίμεναν ότι ο κλάδος θα βρισκόταν μόλις τρεις μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια σε ιστορικά χαμηλά.

Πλέον ο τραπεζικός δείκτης πλησιάζει και το ιστορικό χαμηλό του 2016, την ώρα που οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου είχαν γίνει στις 1.000 μονάδες. Ο δείκτης πλέον είναι κοντά στις 400, με τις 380 και τις 359 μονάδες να είναι οι επόμενες στηρίξεις. Οι 458 μονάδες είναι στην παρούσα φάση η αντίσταση, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance. Μάλιστα, ο ίδιος θυμίζει ότι η Πειραιώς είναι σε νέα ιστορικά χαμηλά, η ΕΤΕ πάνω στα ιστορικά της χαμηλά (0,99), η Alpha Bank με 10% απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά (0,99) και τέλος η Eurobank σε απόσταση σημαντική από το ιστορικό των 0,24 ευρώ.

Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο ΧΑ, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβάρυναν χθες και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,4% και διαμορφώνεται στο 4,67%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 3,605% με άνοδο 3,2% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου.

Προφανώς, όπως δείχνει και η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα της αγοράς και την επίμονη άρνηση των ξένων επενδυτών να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η επενδυτική κοινότητα δεν έχει ακόμη πειστεί για το ελληνικό story. Αυτό άλλωστε διαμηνύει και η αδυναμία ακόμη του ελληνικού Δημοσίου να βγει στις αγορές, έχοντας μείνει ουσιαστικά “αποκλεισμένο” από τον περασμένο Φεβρουάριο. Είναι προφανές πως εμπόδιο δεν αποτελεί μόνο η Ιταλία, αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες ακόμη βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και παρά την υπερ – απόδοση των δημοσιονομικών της στόχων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters κέρδη περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης προγραμματίζονται να εκταμιευτούν στην Αθήνα σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, βάσει της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών. Σημειώνεται ότι η Αθήνα δεσμευτεί να αντλήσει 2 δις. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Μυτιληναίου βρέθηκε την τελευταία ώρα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας τελικά πτώση 8,36%, με τις Alpha Bank και Jumbo να ακολουθούν με πτώση 7,92% και 7,35% αντίστοιχα. Πτώση 6,32% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, με τη Eurobank και τον Φουρλή να υποχωρούν κατά 5,97% και 5,58% αντίστοιχα.

Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Σαράντη, ενώ άνω του 3% σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα. Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil, και το 1% οι ΕΧΑΕ, Grivalia, ΟΛΠ και Λάμδα. Ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα – capital.gr