ΤΕΧΝΕΣ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές Γιάννη και Μίλτο Μανάκια

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές Γιάννη και Μίλτο Μανάκια

Έκθεση για τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές Γιάννη και Μίλτο Μανάκια εγκαινιάζεται, στις 15 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη (γιου του Μίλτου Μανάκια), που δόθηκε στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) από τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα κομμάτι της ιστορίας των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών αδερφών Μανάκη

Ο Γιάννης και ο Μίλτος Μανάκια, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, έζησαν από το 1878 έως το 1954 και από το 1882 έως το 1964 αντίστοιχα και διέτρεξαν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, καταγράφοντας όχι μόνο τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας αλλά και αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδοτούν τις αλλαγές του α΄ μισού του 20ού αιώνα.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έχει τίτλο «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» και θα παραμείνει έως το τέλος του έτους.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Σταυρούλα Μαυρογένη και Φανή Τσατσάια, ενώ βοηθός ερευνήτρια είναι η Σύλια Φασιανού.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23) κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 09:00 – 14:00, κάθε Τετάρτη 09:00 – 20:00 και κάθε Σάββατο 10:00 – 14:00.