ΚΟΣΜΟΣ

Θεσμική ομοφοβία στη Ρωσία – Προσλήψεις σεξολόγων για «θεραπεία» ΛΟΑΤΚΙ

Θεσμική ομοφοβία στη Ρωσία – Προσλήψεις σεξολόγων για «θεραπεία» ΛΟΑΤΚΙ

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και συμπίπτει χρονικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων σε σχέση με τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα

Οδηγία του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας προβλέπει τη στελέχωση των ρωσικών κλινικών με σεξολόγους που θα έχουν ως αντικείμενο τη δήθεν «θεραπεία» της ομοφυλοφιλίας και άλλων σεξουαλικών «νοητικών διαταραχών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και συμπίπτει χρονικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων σε σχέση με τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα.

«Η βοήθεια τέτοιου είδους εμπειρογνωμόνων είναι αναγκαία εάν το άτομο θέλει να θεραπευθεί από τη σεξουαλική ψυχρότητα, την ανικανότητα ή από διαταραχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς όπως ο φετιχισμός, ο μαζοχισμός και ο σαδισμός», αναφέρει η επίσημη εφημερίδα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η διαταγή που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει πως οι ειδικοί θα «βοηθούν» όσους αντιμετωπίζουν «μη τυποποιημένες προτιμήσεις, όπως ο αυτοερωτισμός, η ομοφυλοφιλία, η κτηνοβασία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών το 1990. Η Ρωσία έκανε το ίδιο το 1999. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο με τον οποίο περιόριζε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ+».

Με εκείνη την απόφαση είχε ουσιαστικά απαγορευτεί η «ορατότητα» και κάθε δημόσια έκφραση σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, των αμφιφυλόφιλων και των trans ατόμων στη Ρωσία.

Στο παρελθόν, οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν και παλαιότερους νόμους για να παρεμποδίσουν τις πορείες υπερηφάνειας, συλλαμβάνοντας ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Αυτή την εβδομάδα, περιφερειακό δικαστήριο επέβαλε στον διευθυντή της ομάδας υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+, Vykhod (Έξοδος), πρόστιμο 150.000 ρουβλίων( 1.725 δολαρίων), επειδή η ομάδα δεν αυτοπροσδιορίστηκε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «ξένος πράκτορας», όπως απαιτεί νέος νόμος, ανέφερε η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe

Σε παρόμοιο πνεύμα, μια διαδικτυακή κινηματογραφική υπηρεσία τιμωρήθηκε σήμερα με πρόστιμο 3,7 εκατομμυρίων ρουβλίων (42.295 δολαρίων), επειδή δεν παρείχε προειδοποίηση για το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο των ταινιών που πρόβαλε. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χειρουργική επέμβαση σε διεμφυλικά άτομα.

Σύμφωνα με την νέα οδηγία του υπουργείου Υγείας, το ιατρικό προσωπικό θα βοηθάει επίσης τα παντρεμένα ζευγάρια να «επιτυγχάνουν σεξουαλική αρμονία» και θα συμβουλεύει τους γονείς για το πώς πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους μιλώντας τους για το σεξ.