ΤΕΧΝΕΣ

«Εγώ είμαι εσύ»: Έκθεση έργων γυναικών στο Μουσείο Προσφύγων

«Εγώ είμαι εσύ»: Έκθεση έργων γυναικών στο Μουσείο Προσφύγων

Βλέμματα γυναικών, πορτρέτα, εικαστικά έργα με απεικόνιση των φόβων τους αλλά και των πραγμάτων που τις γεμίζουν χαρά και αγάπη, «πλημμύρισε» το Μουσείο Προσφύγων Δήμου Νεάπολης-Συκεών όπου εγκαινιάστηκε έκθεση με τίτλο «Εγώ είμαι εσύ».

Τα έργα δημιούργησαν μέλη της Ίριδας-Κέντρου Γυναικών στο πλαίσιο δράσεων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης ενώ σε ειδική ενότητα παρουσιάζονται καλλιτεχνικές δημιουργίες των γυναικών-μελών της ουκρανικής κοινότητας της Ίριδας με τον συντονισμό της Olena Moskvinova.

Σύμφωνα με την Λυδία Σιαπαρδάνη από την ΄Ιριδα, περισσότερες από 100 γυναίκες συμμετέχουν με έργα, είτε συλλογικά είτε ατομικά που είναι αποτέλεσμα δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης. Όπως τα έργα που δημιούργησαν όταν τις ζητήθηκε να απεικονίσουν τον εαυτό τους ως λουλούδι, να βρουν τρόπο, γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, να εκφράσουν την αγάπη ή να πουν αντίο στους φόβους τους, ξορκίζοντάς τους με φράσεις πάνω σε μάσκες «Please let us go to school» (Παρακαλούμε, αφήστε μας να πάμε σχολείο), «please stop oppressing girls» (Παρακαλούμε, σταματήστε να καταπιέζετε τα κορίτσια).

«Η τέχνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να τεθούν διάφορα θέματα σε εργαστήρια με προσφύγισσες που υλοποιεί η Ιριδα» ανέφερε η κ.Σιαπαρδάνη προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των γυναικών είναι από το Αφγανιστάν. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αυξανόμενος είναι ο αριθμός των Ελληνίδων οι οποίες προσφεύγουν στην Ιριδα ζητώντας κυρίως νομική υποστήριξη για ποινικά θέματα ή ζητήματα αστικού δικαίου».

Στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης-Συκεών όπου φιλοξενείται η έκθεση και βρίσκεται κοντά στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης -Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Ειρήνη Καγιαμπίνη. Όπως εξήγησε, η Γειτονιά αποτελείται από 11 παλιά προσφυγικά σπίτια που αναπλάστηκαν και λειτουργούν ως χώροι πολιτισμού.

Η Ίριδα-Κέντρο Γυναικών είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ενδυναμώνει οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας και να εκπληρώσουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος AIR: Προωθώντας τη Συμπερίληψη των Προσφύγων που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης – Συκεών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE).

«Εγώ είμαι εσύ»: Έκθεση έργων γυναικών στο Μουσείο Προσφύγων