ΕΛΛΑΔΑ

Δουλειές του… ποδαριού για χιλιάδες νέους με πτυχίο και δεξιότητες

Δουλειές του... ποδαριού για χιλιάδες νέους με πτυχίο και δεξιότητες

Ένας στους τρεις νέους δήλωσε άνεργος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στρέφονται στη μερική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να βρουν θέσεις μόνιμης εργασίας. Aυτή είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες Έλληνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και πάρα το γεγονός ότι η κατάσταση βελτιώνεται σε σχέση με τα χρόνια των Μνημονίων και της πανδημίας, εντούτοις ακόμα οι έξι στους δέκα Ελληνες και μάλιστα υψηλών προσόντων καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία σταθερής εργασίας και να μη φύγουν εκτός Ελλάδας.

Αν και υποχώρησε σημαντικά το ποσοστό αυτό μεταξύ των ετών 2020-2021, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών από 70,4% το 2020 μειώθηκε σε 61,4% το 2021, συνεχίζει να αποτελεί μια πραγματικότητα για ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ποσοστό 10,6% σε ανθρώπους ηλικίας 25-64 ετών οι οποίοι έχουν καταρτιστεί επιστημονικά και παράλληλα δεν απασχολούνται σε κάποια θέση εργασίας, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 4,2%.

Στο 8,1% η μερική απασχόληση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το συνολικό ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Οσον αφορά την ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ποσοστό των ανέργων με μεταδευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν στο 22,3%. Αναφορικά με τις ηλικίες, στους 20-24 ετών το ποσοστό ήταν στο 28,2%, δηλαδή ένας στους τρεις νέους δήλωνε άνεργος, στους ηλικίας 25-29 ετών το ποσοστό ήταν στο 22,9% και στους ηλικίας 30-44 ετών στο 11,4%.

Η ανεργία συνεχίζει να είναι κυρίως γένους θηλυκού καθώς το ποσοστό των ανέργων γυναικών είναι στο 15,7% όταν των ανδρών είναι στο 8,8%, ενώ αναφορικά με τους μακροχρόνια ανέργους τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 44% είναι εκτός εργασίας από 12 έως και 17 μήνες, με περισσότερους από έξι στους δέκα ανέργους (63,7%) να αναζητούν εργασία για ένα έτος ή περισσότερο.

Πηγή: ot.gr