ΕΛΛΑΔΑ

Δημογραφικό: Σε ποιες περιοχές συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας

Δημογραφικό: Σε ποιες περιοχές συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας

Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται, με ορισμένες περιοχές να «αδειάζουν» με ανησυχητικά ταχύ ρυθμό.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τον χάρτη που δημοσίευσε ο Τσάβι Ρουίθ, μάνατζερ επικοινωνίας του European Jewish Congress, καθώς καταγράφεται το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αποτυπώνοντας τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

Την δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός στην ελληνική επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%. Εξειδικεύοντας όμως ανά νομό τα ποσοστά είναι σοκαριστικά, επιβάλλοντας την ανάληψη δράσης.

«Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται, αλλά ορισμένες περιοχές συρρικνώνονται ταχύτερα από άλλες», έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter ο Ρουίθ και σημειώνει πως «ο χάρτης δείχνει την πληθυσμιακή αλλαγή στην Ελλάδα ανά επαρχία (2011-2021)».

Αναλυτικά ο χάρτης

Στον χάρτη φαίνονται τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής γήρανσης καθώς τη δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μας στην επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%.

Οι περιοχές που στον χάρτη αποτυπώνονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, εμφανίζουν πιο γοργούς ρυθμούς πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Στην πρώτη θέση είναι ο νομός Γρεβενών με μείωση -16,1%, ακολουθεί ο νομός Σερρών με -14,3% και ο νομός Ευρυτανίας με -13%.

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν και οι νομοί Φθιώτιδας (-12,9%), Πέλλας και Κιλκίς (-12,2%), Δράμας (-11,9%) και Αρκαδίας (-10,5%).

Ανησυχητικά είναι όμως τα νούμερα και για τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας (-10,2% και -10%).

Οριακή μείωση π0αρουσιάζουν ο νομός Κυκλάδων (-0,1%), Σάμου (-0,4%), Ζακύνθου (-0,6%), Χανίων (-0,7%) και Αττικής (-0,9%).

Από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας αύξηση στον πληθυσμό τους παρουσιάζουν μόλις δύο νομοί: Δωδεκανήσων με +7,4% και Λασιθίου με +0,7%.