ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μέσα από τη μάθηση για τους κρατούμενους των φυλακών Διαβατών

Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μέσα από τη μάθηση για τους κρατούμενους των φυλακών Διαβατών
Εικόνα από το προαύλιο του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που στεγάζεται στις φυλακές Διαβατών, κατα την διάρκεια της εκδήλωσης για την Ημέρα Ευαισθητοποίησης, Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εργασίες των μαθητών με θέματα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , διάφορα μνημεία των χωρών τους, βίντεο που έκαναν σε μάθημα πληροφορικής και κείμενα από το Μάθημα Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιείται εδώ και μία δεκαετία στις φυλακές από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

«Αν ήμουν ελεύθερος θα κολυμπούσα για ώρες στη θάλασσα, θα πήγαινα στο δάσος να περπατήσω και να ακούσω τα πουλιά, θα έπαιρνα το τρένο για να πάω σπίτι μου και στην οικογένειά μου, θα ταξίδευα»…

Σκέψεις και όνειρα κρατούμενων των φυλακών Διαβατών που θέλησαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό τους, φοίτησαν στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και συμμετείχαν την Πέμπτη 29/6 στην Ημέρα Ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε μέσα στο κατάστημα κράτησης. Στην εκδήλωση κάποιοι πήραν τα απολυτήρια τους από το Σχολείο, άλλοι το ECDL και κάποιοι πιστοποιητικά Ελληνομάθειας, διεκδικώντας κάτι καλύτερο μετά την αποφυλάκισή τους. Όπως ένας κρατούμενος που είπε χαρακτηριστικά πώς πριν από δύο χρόνια δεν ήξερε λέξη ελληνικά και αγγλικά, όμως πλέον γνωρίζει δύο γλώσσες και όταν βγει έξω, μπορεί να προσπαθήσει να αλλάξει τη ζωή του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εργασίες των μαθητών με θέματα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , διάφορα μνημεία των χωρών τους, βίντεο που έκαναν σε μάθημα πληροφορικής και κείμενα από το Μάθημα Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιείται εδώ και μία δεκαετία στις φυλακές από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Οι κρατούμενοι έπαιξαν και θέατρο, διασκευάζοντας δύο μονόπρακτα από το έργο του Δημήτρη Ψαρά «Η Θέμις έχει νεύρα» και χόρεψαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ονειρεύομαι» που είναι μια συνεργασία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα με το 3ο ΣΔΕ. Μάλιστα, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έφτιαξαν μακέτες των κελιών τους και του Σχολείου με ζωγραφιές, φράσεις και σφραγίδες , ζωγράφισαν σαΐτες και δημιούργησαν πεταλούδες με την τεχνική οριγκάμι.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων στο «Ονειρεύομαι» που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 με τη συνεργασία της διευθύντριας του 3ου ΣΔΕ Μαίρης Γκρίζου, οι κρατούμενοι έγραψαν διάφορα κείμενα και εικονογράφησαν βιβλίο με τίτλο «Μέσα» που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μέσα στις σελίδες του, οι κρατούμενοι μιλούν για τις απώλειες της ζωής τους, τι τους λείπει μέσα στη φυλακή και τι ονειρεύονται. Αλλωστε, όπως γράφει χαρακτηριστικά ένας απ΄αυτούς, «την ψυχή δεν τη φυλακίζουν εδώ μέσα, η ψυχή πάει μια βόλτα και έρχεται»….