ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία προκαλεί ξανά η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού

Ανησυχία προκαλεί ξανά η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού

Ανησυχία προκαλεί ξανά η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29/3, 28.933 κρούσματα που παραπέμπει στις χειρότερες ημέρες της πανδημίας, ενώ παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα λύματα σε οκτώ από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό 49 άνθρωποι, ενώ 351 είναι οι διασωληνωμένοι. Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δείχνει ότι αυτοί οι δείκτες στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν.

Γιατί τα κρούσματα αυξάνονται

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, «αυτή η Stealth παραλλαγή της Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, που κρατάει ενεργή την πανδημία», παρατηρεί.

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας σε πρόσφατες δηλώσεις του στο iefimerida.gr είχε αναφερθεί αναλυτικά στους επτά, κατά τη γνώμη του, λόγους που οδηγούν στην έξαρση της πανδημίας:

  • Στη σταδιακή επικράτηση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, η οποία είναι κατά 30%-40% πιο μολυσματική απ’ ό,τι η παραλλαγή Όμικρον 1.
  • Στην εξασθένηση της ενεργητικής (λόγω εμβολιασμών) και της παθητικής (λόγω μόλυνσης) ανοσίας μετά την παρέλευση λίγων μηνών.
  • Στα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων ή ανεπαρκώς εμβολιασμένων σε σχέση με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και στα παιδιά.
  • Στην πρόωρη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η άρση των περιορισμών στις συναθροίσεις σε γήπεδα και αλλού.
  • Στην πλημμελή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, και κυρίως του εμβολιαστικού ελέγχου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
  • Στον γενικότερο εφησυχασμό που τροφοδοτείται από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και από άστοχες δηλώσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων στο κοντινό μέλλον.
  • Στην αναπόφευκτη κόπωση του πληθυσμού έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων και στην ανάγκη του για γρήγορη επάνοδο στην προ πανδημίας κανονικότητα.

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί ότι η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται οφείλεται στα χαρακτηριστικά της υπο-ομάδας Β.Α2 της μετάλλαξης Όμικρον και εντοπίζεται κυρίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο αυτή την εποχή και όχι μόνο ελληνικό, όπως εξηγεί.

Ωστόσο, ο καθηγητής παρατηρεί μεν ότι αν και δεν παρατηρείται αύξηση στους σκληρούς δείκτες (αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών), ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων συνεπάγεται ότι η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. «Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται ανάμεσά μας», υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε

Η κυρία Ψαλτοπούλου τονίζει ότι πρέπει να τηρούμε απλά τα γνωστά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο επιστημονικά από τα γνωστά μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρούμε και σίγουρα να μην καταργήσουμε άλλα από αυτά. Θα χρειαστεί να γίνει σύντομα επαναξιολόγηση της κατάστασης κι αναλόγως να δράσουμε» υπογραμμίζει, τονίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

«Να μην ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός με όλες τις δόσεις ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ειδικά οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό της τελευταίας δόσης» επισημαίνει, λέγοντας ότι η τέταρτη δόση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και κυρίως για τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας με ευάλωτο ανοσοποιητικό.

Ο κ. Παρασκευής τονίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των γνωστών μέτρων απαρέγκλιτα και με αυστηρότητα (αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και εμβολιασμοί σε όσους χρειάζεται).

Χαλάρωση μέτρων με προσοχή

Ο Γιάννης Τούντας πάλι τονίζει ότι πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στη χαλάρωση των μέτρων καθώς δίνεται λάθος σήμα εφησυχασμού.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να «κινείται όχι με γνώμονα τους διασωληνωμένους, αλλά τη δυναμική της επιδημίας»,

Και καταλήγει: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αν δεν προσαρμόσουμε τα μέτρα στα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα καθυστερήσουμε το σβήσιμο του επιδημικού κύματος. Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια, καθώς, αν υπάρξει έξαρση κατά την άφιξη των τουριστών, τότε θα το πληρώσουμε ακριβά. Πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στη χαλάρωση και πιο αυστηροί στην τήρηση των μέτρων».

Πηγή: iefimerida.gr